Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Eesti peakokad maailmaühenduses
Peakokkade Ühenduste Ülemaailmne Assotsiatsioon (WACS) asutati 1928. aastal Pariisis. See on profikokkade ühendus, mille eesmärk on arendada ja täiustada rahvusköökide kulinaarset taset, olla ülemaailmseks gastronoomiliseks autoriteediks ja tegelda oma liikmete kulinaaria-alase haridusega, koolituste ja ametialase täiendusõppega. WACS on autoriteediks ja arvamusliidriks kõikides professionaalse kulinaaria valdkondades. Praeguseks on WACSil 75 liiget üle kogu maailma.
Eesti Peakokkade Ühendus loodi aastal 2000 eesmärgiga aidata kaasa kohaliku kulinaariakultuuri taseme tõusule. Meie peakokkade ühenduse olulisemaks tegevuseks on olnud kohalike kokavõistluste korraldamine: varasem traditsioon on aasta parima koka konkurss, nüüdseks on sellele lisandunud parima noorkoka konkurss, millest võtavad osa alles kutseoskusi omandavad õppurid. Aasta parima koka tiitli nimel teevad kõva tööd nii korraldajad kui ka osavõtjad, parimaks tulnud kokad võivad loota tööpakkumisi parimate restoranide poolt ja aitavad sellega kaasa nii oma professionaalse karjääri arengule kui ka Eesti kulinaaria arengule tervikuna. Kunagiste aasta parima koka tiitli võitjatest on tänaseks saanud mitmete tipprestoranide peakokad.
Omamaistest professionaalsetest jõuproovidest jääb väheseks. Et saavutatule mitte peatuma jääda, on vaja osa võtta ka rahvusvahelistest konkurssidest. Üheks eelduseks suurtele ja mainekatele rahvusvahelistele kulinaarsetele võistlustele pääsemiseks on kuulumine Peakokkade Ühenduste Ülemaailmsesse Assotsiatsiooni.
Kongressi korraldajate üks eesmärke on kongressi korraldajamaa köögi tutvustamine.
Uus-Meremaa toidukultuuri tundmaõppimiseks oli korraldatud mitmeid töötubasid, presentatsioone, õhtusööke, kohtumisi. Programmi oli lülitatud ka rahvusvaheliste tipp-kokkade etteasted, et tuua Uus-Meremaa pakutav eripära välja rahvusvahelises kontekstis. Lisaks sellele tutvustati konverentsikülalistele ka Vaikse ookeani piirkonna traditsiooniliste kultuuride toite ja jooke.
Uus-Meremaa köögist teame meie siin Eestis väga vähe. Midagi jõuab sealt siiski ka siinsetele kaupluselettidele ja restoranidesse: kõrgelt hinnatud on nende lambaliha, kiivid, mereannid, avokaadoõli. Rohkem teame veinist - Eestisse on jõudnud mitmeid Uus-Meremaa veine. Veinimaana on viimastel aastatel kõvasti tuntust kogutud: Londoni 2005. aasta veinimessi poolt koostatud 100 maailma parema veinitootja nimekirjas oli viis Uus-Meremaa tootjat. Samal aastal saadi Londonis toimunud International Wine Challenge'ilt 15 kuldmedalit.
Kongressist võtavad Eesti Peakokkade Ühenduse esindajatena osa Oleg Alasi (Frens) ja Andrus Laaniste (Reval Hotels, Novell).