Kaljuste, Kaljuste ja ERSO

Kersti Inno 17. märts 2006, 00:00

Täna astub Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri ette dirigendist isa Tõnu Kaljuste kõrval solistina poeg Andres, kes varem on mänginud isa käe all orkestris.

Tõnu Kaljuste on dirigent, kes lummanud Eesti publikut üle veerandsajandi oma isiksuse ja erakordsete ideedega. Kvaliteedimärki kannavad nii tema asutatud Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester kui ka Nargen Opera. Särinat ja üllatusi on tema muudeski tegemistes, viimati Eesti Vabariigi aastapäeva pidulikul kontserdil.

Tema poeg Andres Kaljuste äratas jõuluajal Eestis tähelepanu kontsertidega, kus musitseeris koos oma andekate õpingukaaslastega Stockholmi Väikesest Akadeemiast.

Praegu 24aastane viiuldaja on tunnustust pälvinud ka mitmel konkursil. 2004. aastal võitis ta esikoha konkursil "Mendelssohn Cup" Itaalias ning ERSO ja Vanemuise eripreemiad noorte muusikute konkurss-festivalil "Con brio".

ERSO ja Eesti publiku ette astub Andres Kaljuste ühe nõudlikuma ja kaunima kontserdiga viiuliliteratuurist - Jean Sibeliuse viiulikontserdiga. Populaarsete viiulikontsertide autoreist oli Sibelius Paganini kõrval ainuke, kes tõsiselt viiulimängu õppinud. Tema kontserdi sooloosa on hiilgav virtuoosiülesanne, proovikivi igale mängijale.

Kontserdi avalugu on tšehhi rahvus-romantilise koolkonna esindaja Bedrich Smetana särtsakas avamäng tema kuulsaimale ooperile "Müüdud mõrsja". Smetana jäi tasapisi kurdiks, nagu Beethovengi. Sellest hoolimata komponeeris ta elurõõmsat muusikat ja juhatas veel elu lõpul Praha Rahvusteatri avamisel "Müüdud mõrsja" 100. etendust.

Kontserdi teises pooles kõlab suure saksa sümfooniku Johannes Brahmsi neljas sümfoonia.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing