Leedu esitas eile euroga liitumise taotluse

Sirje Rank 17. märts 2006, 00:00

Sellega on Leedu Sloveenia järel teine riik, kes on uutest liikmesriikidest taotluse esitanud ning loodab esimeste seas ühisraha käibele võtta. Kolmandana esikolmikus olnud Eesti rahandusminister Aivar Sõerd tunnistas sel nädalal, et Eesti üleminek eurole tuleval aastal on "äärmiselt ebatõenäoline".

Leedu rahandusministeerium põhjendas eile Euroopa Komisjonile esitatud taotluses, et inflatsiooni mõjutavad Leedus välistegurid, nagu kütuse hinna järsk tõus, mis jätavad varju valitsuse jõupingutused tarbijahinnad stabiilsed hoida.

"See oli õige samm," kommenteeris agentuurile Bloomberg Nord/LB Lietuva panga ökonomist Vadimas Titarenko. "Leedu peab võitlust jätkama, kuna inflatsiooninäit on Maastrichti kriteeriumile väga lähedal."

Läinud nädalal hoiatas Euroopa rahandusvolinik Joaquin Almunia, et Leedu taotlus võidakse tagasi lükata, kuna kiirest majanduskasvust kannustatuna on inflatsioon lubatust kõrgem. Veebruaris oli see 2,7%, ületades napilt praegu lubatud ülempiiriks oleva 2,6% taseme.

Kõik Maastrichti kriteeriumid täidab vaid Sloveenia. Eesti läks samuti alt inflatsioonikriteeriumiga - veebruaris kerkisid hinnad 4,2%.

Nii Eesti kui ka Leedu on kritiseerinud kaheksakümnendate aastate lõpus paika pandud eurotsooniga ühinemise kriteeriume, mis olid kavandatud peamiselt selleks, et jätta Itaalia ja Hispaania eurotsooni ukse taha. Tänastele uutele liikmesriikidele mõjub inflatsioonikriteerium kui karistus, kuna kiire majanduskasvuga kaasneb ka kiire inflatsioon. Kiiret majanduskasvu on aga vaja ELi vanematele liikmesriikidele järele jõudmiseks.

Leedu majanduskasv oli läinud aastal 7,5%, kiirenedes viimases kvartalis aasta arvestuses 8,8 protsendile. Eurotsoonis oli kasv 1,2%.

Oma värskes Ida-Euroopa riikide majandusülevaates tõdeb ka Rootsi SEB pank, et Leedul on Balti riikidest ainsana veel õrna lootust järgmise aasta alguses euro käibele võtta.

"Leedu väljavaated Maastrichti inflatsioonikriteerium täita on ettevaatlikult optimistlikud," märgib raport.

Eesti ja Läti seevastu näitavad ülekuumenemise märke ning inflatsioon alaneb visalt.

SEB prognoosi järgi lükkub edasi ka teiste ELi uute liikmesriikide ühinemine euroga. Poolas pole eurot käibele oodata enne 2012. aastat ning Ungari jaoks, mida koormavad nii suur jooksevkonto kui ka eelarve defitsiit, terendab euroga ühinemise perspektiiv veel suuremas kauguses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing