Staarinvestor Warren Buffetti talent hakkab kuluma

Lauri Matsulevits 17. märts 2006, 00:00

Kas süüdi on Buffetti vanus, võimalik pensionileminek või tema investeerimisfirma keskpärane tootlus - igatahes on Buffett viimasel ajal võtnud aktsiaturgude suhtes protestiva hoiaku. Kuna nii mõnedki tema viimastest ideedest on kantud trotsist, on turusituatsioon hiljem tõestanud, et vana guru eksis, kirjutab Bloomberg.

Näiteks väited, et USA dollar kukub kokku, tuletisväärtpaberid on nagu massihävitusrelvad ja et riskifondid on suured tüssajad. Londoni investeerimisfirma Ansbacher & Co investeeringute juht Tim Price ütles Bloombergile, et Buffetti jutus on viimasel ajal liiga palju protesti. "Kui vaadata tema investeerimisfirmat Berkshire Hathaway, siis ei ole ka see riskifondi staatusest väga kaugel."

Keegi ei pane kahtluse alla Buffetti saavutusi. Paljud võivad hooti raha teenida, kuid vähesed on seda teinud nii järjekindlalt ja targalt kui Buffett. Maailma suurimaks investoriks ei saada, kui puudub turgude liikumise tunnetus. Samas on ta oma viimaste ideedega mööda pannud.

Eelmisel aastal kuulutas Buffett, et dollarit ootab ees langus. "Poliitika, mida me ajame, muudab dollari aastateks nõrgaks valuutaks," rääkis ta ning panustas dollari languse peale. Langust pole aga toimunud ning dollar on teiste suuremate valuutade suhtes hoopis tugevnenud. Loomulikult võib langus ühel päeval tulla, sest pika aja peale lähevad kõik ennustused täide. Aga investeerimine seisneb õiges ajastuses, mis Buffettil seekord paigas ei olnud.

2003. aastal lausus Buffett, et tuletisinstrumendid on kui tiksuvad pommid. Samas leitakse, et futuurid teevad hoopis maailma ohutumaks, kuna investoritel ja firmadel on võimalik end nende abil turu kõikumiste vastu kindlustada. Näiteks põhjustas naftahinna suurem tõus varem hinnašokke, praegu on turud aga paindlikumad ja tuletisinstrumentidel on selles oma roll.

Samuti on Buffett ilmutanud kriitikat riskifondide suhtes, mis tema sõnul muudavad aktsiaturu volatiilsemaks ja ohtlikumaks. Ning fondide juhid on Buffetti meelest kõvasti ülemakstud. Tegemist on kapitalismiga ning keegi pole öelnud, et see peab aus olema. Aga kriitikat selle suhtes, et keegi teenib palju raha, on maailma rikkuselt teise mehe suust raske uskuda.

"Mõned juhid on pädevad kuni 80ndate eluaastateni," kirjutas Buffett sel aastal Berkshire'i kaasaktsionäridele. "Teised kuluvad juba 60ndates. Kui nende võimed kustuvad, kaob ka nende enesehindamisvõime. Siis tuleb sageli kellelgi teisel signaali anda."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing