EPL: Leedulased näevad Eestit tuumajäätmete laoplatsina

20. märts 2006, 08:13

Europarlamendis tegutsevad Leedu poliitikud peavad igati loogiliseks, et ka Eestil ja Lätil tuleb võtta oma hooleks Ignalina uues jaamas tekkivad jäätmed.

Sotsiaaldemokraadist europarlamendi liikme Andres Tarandi sõnul on leedulased korduvalt kinnitanud, et iga tuumaprojektis osalev riik peab võtma oma õlule teatud osa jäätmete ladustamise murest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Taolist plaani tutvustas viimati üks Leedu saadik läinud nädalal Strasbourgis, kui Põhja-ja Baltimaade sotsid pidasid ühisistungit, mis oli pühendatud Läänemere piirkonna energeetikale.

Tuumajäätmete vedu on Tarandi sõnul küll ära reguleeritud rahvusvaheliste lepingutega, mis samas jätavad aga piisavalt tõlgendamisruumi. Eesti ainsa reaalse ladustamiskohana näeb ta põhjaranniku paepanga all asuvat, kambriumi ajastust pärit sinisavi kihti. “Probleem on selles, et need jäätmed ei saa süütuks mitte kümnete, vaid tuhandete aastatega,” sõnas Tarand.

Tema väitel kergitas peaminister Andrus Ansipi allkiri tuumajaama puudutaval kavatsuste protokollil üles palju vastuseta küsimusi, millest jäätmete tulevik on üks tõsisemaid. Kui EPL Ansipilt jäätmete kohta küsis, ütles ta, et tegu on ennatliku teemaga. “Eesti Energia ei pea kindlasti realistlikuks, et ühe elektrijaama jäätmete ladustamine hakkaks toimuma mitmes eri kohas,” sõnas ettevõtte pressiesindaja Helen Sabrak.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing