Tallinn ja krundiomanik vaidlevad kohtus

Ralf-Martin Soe 21. märts 2006, 00:00

Kohtuvaidlus oli ka üks põhjus, miks kokkulepe 150 mln kroonise kruntide müügihinna kohta nii kiiresti saavutati. Abilinnapea Taavi Aas andis eile mõista, et linna huvides ei olnud kohtuasja venimine.

Tallinna linnavalitsuse juriidilise nõuniku Priit Lello sõnul oli kohtuvaidluse sisuks see, et Harju tänava kinnisasjade omanike algatatud detailplaneeringu menetlust ei olnud lõpule viidud.

Vaidlusaluste kruntide sihtotstarve on äri-, kontori- ja elamumaa. Omanikul on õigus ja kohustus asja kasutada vastavalt sihtotstarbele ning üldjuhul ei ole eraomanikul kohustust tagada oma kinnisasja kasutamist avalikes huvides haljasalana, selgitas Lello.

Juhul kui linn otsustab ehitusõigust mitte anda, peab see otsus olema kaalutletud. Kui kokkulepet ei saavutata, jätkuvad tema sõnul kohtuvaidlused aastaid, sest volikogu otsuseid detailplaneeringu kehtestamata jätmise kohta saab kinnistu omanik samuti halduskohtus vaidlustada.

Justiitsministri ning kunagise abilinnapea Rein Langi sõnul ei saanud kruntide omanikel mitte kuidagi olla õigustatud ootust detailplaneeringu kinnitamiseks. Detailplaneeringu vastuvõtmine volikogus on poliitiline otsus, alles selle järel tekib ehitusloa taotlemise õigus.

Langi sõnul on selliste ilma ehitusõiguseta kruntide hinnaks täpselt üks kroon. "On väga kummaline, kust on saadud see summa 150 miljonit krooni ning miks peaks linn krundid üldse tagasi ostma," imestas Lang.

OÜd Gelsea esindava Norra kinnisvaraärimehe Paal Juul Aschjemi sõnul peeti läbirääkimisi abilinnapeade Taavi Aasa, Kaia Jäppineni ja Kalev Kalloga. Aschjem rääkis eile, et krundid osteti vahemikus 1996-1998 ärimaana ning tollane Tallinna linnapea Robert Lepikson lubas krundid hoonestada. Kogu kemplemine läks ärimehe jutu järgi lahti sellest, et detailplaneeringuga taheti kitsendada Harju tänavat.

Aschjemi sõnul seisis nende toonasele tegevusele kategooriliselt vastu abilinnapea Rein Lang, kes hakkas rääkima detailplaneeringu mitteandmisest ning viis läbi rahvaküsitluse.

Eelmine linnapea Edgar Savisaar pakkus Aschjemile vastavalt Kinnisvaraeksperdi hinnangule vahetusvõimalust Lasnamäe kruntide vastu umbes aasta tagasi, kuid see jäi kinnisvarahindade muutumise tõttu katki.

Tallinna linnavolikogu otsusega seati ostetavatele kruntidele kümneks aastaks ostueesõigus OÜ Gelsea kasuks. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul oleks see garantiiks, et järgmine linnavalitsus ei hakkaks krunte uuesti müüma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing