Uued börsifirmad eelistasid mullu suure ülekaaluga Euroopat

Annika Matson 21. märts 2006, 11:49

PricewaterhouseCoopersi IPO Watch Europe andmetel oli Euroopa börside aktsiaemissioonide (IPO) arv ja maht mullu tunduvalt suurem USA omast.

Aasta arvestuses jäi Euroopa börside IPOde arv ja maht viimaste aastate kõrgeimale tasemele: esimene oli 602 (2004: 420 ja 2003: 143) ning teine 50 miljardit eurot (2004. aasta: 27 miljardit). Euroopa börside IPOde väärtus oli ülekaalukalt suurem USA börside omadest (27,5 mld eurot).

Emiteeritud aktsiate koguväärtus ulatus hiiglasliku 25,25 miljardi euroni, seda suuresti tänu Euroopa viimaste aastate suurimale aktsiaemissioonile, milleks oli Electricite de France’i Prantsuse riigile kuulunud aktsiate müük 7 miljardi euro väärtuses. Nii 2004. aasta neljanda kvartali kui ka 2005. aasta kolmanda kvartali IPOde väärtus jäi 8,5 miljardi euro piiresse.

2005. aasta neljanda kvartali 208 IPOt ületas nii 2004. aasta neljanda kvartali tulemuse (155), kui ka 2005. aasta kolmanda kvartali oma (128).

Samuti väärib märkimist, et nö kolmandate riikide ettevõtete aktsiaemissioonide sooritamine oli pigem Euroopa kui USA börsidel. Euroopas toimus 129 välismaa ettevõtete IPOt, USAs vaid 23. Keskmiselt hangiti iga IPOga kapitali 144 miljoni euro väärtuses.

Ülevaadet kommenteerinud PricewaterhouseCoopersi Londoni kapitaliturgude konsultatsioonigrupi juht Tom Troubridge ütles, et Euroopa börsimaastikul domineerivad endiselt Londoni börs ja Euronext, ehkki Luksemburgi ja Saksa börsid aktiviseerusid möödunud aasta viimase kvartali jooksul märkimisväärselt.
Troubridge märkis, et ka alanud aastal peaksid Venemaa, Hiina ja India juhtivate ettevõtete kapitalihangete osas jääma endiselt eelistatud sihtkohtadeks Euroopa börsid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing