Börsikommentaar: Tallinkile hakkab Silja ost üle jõu käima

22. märts 2006, 09:58

Tänu kolme laeva ostmisele Kreeka ettevõttelt Attica kipub nüüd Tallinkil omakapitali nappima Silja Line ostuks.

Kuid siin võiks ka näha sobivate asjaolude kokkusattumisel positiivset momenti. Ma spekuleerin, et kui Silja Line’i laevade müügil tekivad raskused, ei müüda neid ühele peremehele, vaid neile, kes iga konkreetse laeva eest teeb parima pakkumise. Võimalik, et Tallinkile on parim, kui ta ei sa Silja Line’lt laevu, vaid et Silja Line kui selline kaob ära. See võiks juhtuda, kui eri laevakompaniid ostavad üksikud laevad. See tähendaks konkurendi kadumist, ilma, et Tallink peaks tohutult võlga tegema ja omakapitali veel suurendama. Ma ei usu, et Tallinkil õnnestuks lähiajal uut aktsiapakkumist korraldada.

Kuid Kalevil paistavad olevat probleemid. Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et Kalevil on Tabasalu pakenditarnija A R Carton ees 580 000-kroonine võlg. Võib-olla ei tundu see võlg Kalevile suur, kuid kordub mitme kuu võrra arvete maksetähtaegade ületamine ohumärk. Samas teised Kalevile tarnijad Päevalehe pistelise küsitluse alusel probleemide üle ei kurtnud. Võibolla käib ettevõttes valikuline maksmine, suurtele makstakse, väikesed vaadaku ise, kuidas hakkama saavad. A R Cartonile on Kalev oluline klient, mistõttu võis Kalev loota, et nendega ei tegeleta hoidmaks suhteid. Suurematele ettevõtetele nagu Estiko Plastar pole Kalev ilmselt nii oluline kunde, et lasta tal arvete tasumisega trikitada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing