Naftatransiit raudteel andis neljandiku kaubaveost

Gert D. Hankewitz 22. märts 2006, 09:05

Eesti transpordiettevõtted vedasid 2005. aastal 96,4 miljonit tonni kaupa, sellest 70% raudteel, teatab Statistikaamet.

Naftatoodete transiitvedu raudteel moodustas kogu kaubaveost 27%.

Transpordiettevõtete kaubaveo mahu suurenemine on viimastel aastatel aeglustunud. 2005. aastal kaubaveo maht eelmise aastaga võrreldes oluliselt ei muutunud, suurenedes vaid 1% võrra. Suurimad kaubavedajad olid mullu raudtee- ja maanteetranspordiettevõtted, kelle osatähtsus kogu kaubaveos oli vastavalt 71% ja 28%.

2005. aastal veeti raudteel 68,2 miljonit tonni kaupa, mis on 4% rohkem kui aasta varem. Raudteel veetud kaubast 52% olid naftatooted ja 22% põlevkivi. Raudteel veetud kaubast 36 miljonit tonni andsid transiitveod, sealhulgas naftatoodete transiitvedu 25,8 miljonit tonni. Maanteetranspordiga veeti 2005. aastal 27,4 miljonit tonni kaupa, mis on 4% vähem kui aasta varem.

Transpordiettevõtete sõitjateveo teenuseid kasutas 2005. aastal 209,6 miljonit sõitjat, mis on 7% vähem kui aasta varem. Viimastel aastatel on ühistransporti kasutanud sõitjate arv pidevalt vähenenud. Enim kasutasid sõitjad 2005. aastal bussitransporti, s.o 67% sõitjatest. Sõitjatevedu mõjutas kõige rohkem linnaliinibussi kasutavate sõitjate arvu vähenemine — aastaga 8%. See on ka mõistetav, kui jälgida sõiduautode arvu pidevat kasvu.

Viimastele aastatele on iseloomulik sõitjate arvu suurenemine rahvusvahelistel vedudel. 2005. aastal lähetati välisreisile 6 miljonit sõitjat ning rahvusvaheline sõitjatevedu suurenes eelmise aastaga võrreldes 14%. Enim kasvas sõitjate arv rahvusvahelises õhu- ja maanteetranspordis, vastavalt 57% ja 21%. Rahvusvahelise sõitjateveo mahu suurenemisest annab tunnistust ka see, et sõitjakäive rahvusvahelistel vedudel on aastaga kasvanud 30%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing