ELi Ülemkogu tõotab tuliseid vaidlusi energia teemadel

Sirje Rank 23. märts 2006, 00:00

Seekordne kokkupõrkekoht on energeetika.

Euroopa Komisjon on esitanud ettepaneku ELi ühtse energiapoliitika loomiseks, mis aitaks parandada varustuskindlust ning annaks ELile suurema kaalu läbirääkimistel suurimate tarnijate, eelkõige Venemaaga. Prantsusmaa ja Hispaania katsed takistada energiasektoris oma firmade ülevõttu ELi teiste liikmesriikide firmade poolt löövad aga ühtsusesse mõra ja kõigutavad ühispositsiooni.

"Kuidas saab Euroopa kutsuda Moskvat üles oma turgu avama, Gazpromi monopoli lõpetama ja turule paremat juurdepääsu tagama, kui Putin ja teised võivad oma silmaga näha, milline protektsionism valitseb energeetikas Prantsusmaal ja Hispaanias," ütles ajalehele Financial Times Deutschland eesistujariigi Austria majandusminister Martin Bartenstein.

Tippkohtumise eel taunis Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso "majandusliku natsionalismi" tendentse Euroopas ja nn rahvuslike tšempionide loomist. "Ühisturul ei saa me üksteise vastu tõkkeid ehitada - see oleks absurdne" ütles Barroso.

Kevadiselt Ülemkogult, mis traditsiooniliselt arutab majandusteemasid, oodatakse toetust ka ELi teenuste direktiivi eelnõule, mille algversiooni Euroopa Parlament oluliselt lahjendas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing