PM: Suri üks Eesti notariaadi loojaid

23. märts 2006, 07:37

Esmaspäeval suri pärast pikka ja kurnavat haigust notar Kai Sepp, keda kolleegid nimetavad tänapäevase Eesti notariaadi loojaks.

Pisut vähem kui 15 aastat tagasi Eesti riigi loomise üldises tuhinas asusid toona veel riiklikes notaribüroodes töötanud ametnikud looma ladina ehk vabakutselist notariaati, kirjutab Postimees.

Justiitsministeeriumi vabakutsete talituse juhataja Viljar Peep märkis, et Kai Sepp oli selle algatusgrupi liige ja ka 1993. aasta notariaadiseaduse eelnõu autor. Ehk inimene, kes oli üks neist, kes lõid tänapäevase notarite süsteemi Eestis.

'Kui Eesti okupeeriti, siis loodi riiklikud notariaalkontorid,' rääkis Peep. 'Need olid riigiasutuse sümptomitega, nende klienditeeninduse tase tunduks praegu naljakas. 90ndate alguses moodustasid ärksamad notarid initsiatiivgrupi, kes hakkasid uurima, kuidas notariaati Eestis reformida.'

Sepp koos kahe kolleegi Liia Aigro ja Piret Pressiga asutasid ka ühe Eesti esimestest notarite erabüroodest. Kolme naise ettevõtmine püsib koos siiani.

'Ta oli pioneer,' kommenteeris notarite koja jurist Eve Strang. 'Nad lõid lahku esimese riikliku notariaadi seltskonnast ja tegid küllaltki tugeva eranotaribüroo. Ma arvan, et neil polnud mingit kapitali peale julge pealehakkamise ja justiitsministeeriumilt laenuks saadud mööbli.'

Strang hindas, et kolme notari büroost käis läbi suur osa Tallinna ja Harjumaa kinnisvaratehingutest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing