Toetus oranžile revolutsioonile elab edasi

Sirje Rank 27. märts 2006, 00:00

"Ega me siin väljakul asjata seisnud," ütleb Iilja, südamliku ja intelligentse olemisega vanem naine valimispäeva hommikul Maidani väljakul, kus 2004. aasta meeleavaldused Viktor Juštšenko võimule tõid. "Siia anti nii palju energiat," ütleb ta ja jutustab, kuidas ta tütar meeleavaldajatele sooje tekke ja ämbritega pirukaid tassis.

Eile ei hääletanud Iilja aga enam Juštšenko partei Meie Ukraina poolt, vaid toetas üht väikeparteid, et see üle valimiskünnise aidata. Siis saaksid nad parlamendis toetada revolutsiooni päevil Juštšenko kõrval seisnud Julia Timošenko blokki, selgitab ta. "Ukraina vajab tugevat isiksust, kes korra majja lööks." Juštšenko on presidendina selgrootu olnud.

Jutuajamistest kevadpäikeses väljakul jalutavate kiievlastega selgub, et kõige rohkem häirib inimesi meeskond, kellega president end on ümbritsenud. Täitmata lubadustest on esikohal pehmus suurärastajate suhtes.

"Juštšenko tegi vea, valides enda ümber valed inimesed," ütleb südikas keskealine daam Viktoria. "Needsamad rikkad bandiidid, kes juba president Leonid Kutšma ajal omale võileivahinnaga suured tehased ärastasid," jätkab ta värvikusega koonerdamata.

Ka mööda kiirustav Oleg ütleb peamise põhjusena, miks ta üldse valima ei lähe, et president on liiga pehme. "Bandiidid türmi, seda pole tehtud."

Viktoria hääletab Timošenko poolt. "Ta on ainuke, kes tõtt räägib," põhjendab ta. "Ja kes kuulab inimeste mured ära," lisab kõrvalt sõbranna Tamara, kes pole president Juštšenkolt ega tema lastekaitsega tegelevalt abikaasalt saanud abi rängas õnnetuses kannatanud lapselapsele.

Sõbrannad ei jäta nördimusega märkimata ka presidendi poega, kes kõnelevat 48 000 grivnat (üle 100 000 krooni) maksva mobiiltelefoniga ning sõitvat 200 000 dollarit maksva autoga.

"Paljud inimesed olid revolutsiooni ajal Juštšenko poolt just Timošenko pärast," seletab toetuse vähenemist õpetaja moega Olga. "Timošenko on tugev isiksus, hea majandusekspert ning... hea näitleja, tundub mulle üha enam," ütleb Olga. Nii võtsid inimesed väga halvasti vastu oranžis leeris sügisel lahvatanud tüli, mis viis Timošenko tagandamisele peaministri kohalt.

"See oli rahvale täielik šokk," tunnistavad kaks 2004. aastal Maidanil olnud noormeest, kes läinud reedel seisid tee ääres poksija Vitali Klitško kollaste kampaanialippudega. "Ta on ilus, räägib hästi ja lubab odavamaid kortereid," põhjendab üks noormees oma tänast eelistust. "Korterite hinnad Kiievis on nii kosmilised, et tudengid ei saa endale midagi lubada."

Valus on ka toidukaupade hinnatõus. "Kartuli kilo kolm grivnat! Sellist asja pole Ukrainas enne nähtud!" hüüatab Tamara. (Üks grivna on üle 2,5 krooni.) Suhkrukilo on kerkinud 3.50 grivnalt 5.90-le. Ja kõike seda teevad oligarhid, kes suhkru turult kokku ostavad ja kunstliku defitsiidi tekitavad, usub Tamara. Tudengid heidavad ette õppemaksu tõusu lubatud vähenemise asemel.

Valimistel eel näitasid arvamusküsitlused suurimat toetust Viktor Janukovitšile, president Leonid Kutšma peaministrile ja Juštšenko vastaskandidaadile 2004. aasta presidendivalimistel, kelle valimispettused revolutsiooni vallandasid.

Olga seletab Janukovitši edu sellega, et ta lubab jätta raha regioonidele, mitte koondada kogu riigile laekuvat tulu pealinna. Samuti sellega, et Janukovitši ajal majandus kasvas - 2004. aastal oli majanduskasv 12,3% võrreldes läinud aasta 2,6 protsendiga. Paljudele esindab Janukovitš stabiilsust. Oluline on ka "keelesõda", Janukovitš on lubanud taastada vene keele kui teise riigikeele staatuse.

Janukovitši populaarsuse taga on ka Ida- ja Lõuna-Ukraina kaevandus- ja tööstuspiirkondade lojaalsus oma kandi mehele, kellelt loodetakse elujärje paranemist, räägib taksojuht lennujaamast linna sõites. Samuti suur raha - Janukovitši üks toetaja on Ukraina rikkaim mees Rinat Ahmetov, kes koos president Kutšma väimehega mitmeid tehaseid soodsalt üles ostis.

Kiievlastes tekitab Janukovitš vastakaid tundeid, nooruses on mees kahel korral vangis istunud. "Kuidas saab kurjategija tahta valitsusse," taunivad Viktoria ja Tamara. "Ta pole oma mineviku pärast isegi vabandanud."

"Kohus mõistis ta valimistulemuste võltsimises süüdi, ma ei saa tema poolt hääletada," ütleb keskealine Aleksander.

Kuna aga eilsete valimiste tulemused ei anna tõenäoliselt ühelegi suurparteile piisavat enamust, on valimiste eel spekuleeritud nn suure koalitsiooni tekke võimalusega, mis viiks kokku endised rivaalid Juštšenko ja Janukovitši. "See oleks katastroof," ütleb Viktoria. "Siis poleks enam üldse muud kui ainult raha võim."

Kiievi kuulsa Maidani väljaku kõrval asuv valimisjaoskond on 20 minutit pärast avamist tihedalt rahvast täis. Kõigepealt valijate järjekorrad, käes pikad poognad ehk valimissedelid, kus oma eelistus tuli märkida nii parlamendi kui ka kahe tasandi kohalikel valimistel. Lisaks vaatlejad, kes, sildid rinnas, seina ääri palistavad. Edasi meediarinne kaamerate, mikrofonide ja statiividega. Maja ümber aga patrullivad miilitsad.

"Need valimised tulevad ausad," arvab pensionärist Tamara. "Tähelepanu on nii suur ja vaatlejaid nii palju."

Ka Eesti suursaadik Kiievis on optimistlik. "Juba see, et tulemus pole ette teada, näitab, et tegemist on demokraatlike valimistega," ütleb Paul Lettens.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing