Koostöös RailBaltica projekti kallal keskendutakse finantsküsimustele ja trassivalikutele

27. märts 2006, 11:35

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar kirjutas täna Brüsselis alla RailBaltica alast koostööd puudutavale ühiste kavatsuste deklaratsioonile.

Koos Soome, Balti riikide ja Poola transpordiministritega allkirjastatud deklaratsiooni kohaselt keskendutakse edaspidi rohkem finantsküsimustele ja trassivalikutele.

Esialgse plaani järgi Soomet Poolaga ühendava RailBaltica projektis osalevate maade transpordiministrite kohtumisel olidki kõne all kavandatava põhjalõunasuunalise uue raudtee trassivalik, rööpmelaius ja keskkonna ning finantseerimise küsimused. ”Eestile on oluline taasalustada rahvusvahelist reisirongiliiklust ja intensiivistada kaubavedusid Lõuna-Euroopa suunal ning integreerida Eesti raudteeinfrastruktuuri tähenduses ülejäänud Euroopaga,” märkis ministrit kohtumisel saatnud transpordi ja transiidi teenindamise asekantsler Nathan Tõnnisson nõupidamisel peetud sõnavõtus.

Allkirjastatud deklaratsiooni järgi jätkatakse ka edaspidi sellises formaadis kohtumisi, kuid nüüd hakatakse rohkem keskenduma finantsküsimustele ja trassivalikutele.

Asekantsler Tõnnissoni sõnul sõltub RailBaltica rajamine majanduslike ja keskkonnaalaste uuringute tulemustest ning riikidevahelisest koostööst. “Hinnata tuleb projekti majandusliku tasuvuse poolt, analüüsida projekti tehnilisi ning selle rahvusvahelise raudteeliini koostalitusvõime aspekte ning võtta arvesse ka kogu piirkonna regionaalse arengu ja ruumilise planeerimise nüansse,” selgitas Tõnnisson.

RailBaltica on Euroopa Liidu (EL) trans-Euroopa transpordivõrgustiku (TEN-T) prioriteetsete projektide nimekirjas ning see peaks kulgema marsruudil Varssavi–Kaunas–Riia–Tallinn–Helsingi. Praeguse kava kohaselt peaks selle ehitus algama Varssavi ja Kaunase vahelisel lõigul 2010. aastal.

Ministrit saatsid kohtumisel lisaks asekantsler Nathan Tõnnissonile EL Eesti Alalise Esinduse asejuht Tiit Naber ja ministeeriumi nõunik Anti Moppel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing