PM: Osaline tööaeg jääb eestlastele madala palga tõttu unistuseks

27. märts 2006, 06:48

Lapsi kasvataval pereemal või puudega inimesel on raske leida osalise koormusega tööd, sest palgad on madalamad ja tööandjad pole vastutulelikud.

Samal ajal töötavad kõik idaeurooplased märksa rohkem tunde nädalas kui nende kolleegid vanades ELi liikmesriikides. Ka siis, kui oma ala spetsialist ei saa tervisehädade tõttu täie koormusega töötada, on tal Eestis üsna väike võimalus jätkata oma erialal tööd näiteks paaril päeval nädalas, sest selleks tuleks tööandjal töökorraldust muuta, kirjutab Postimees.

Kui tööandja seda võimalust isegi pakub, tuleb töötajal sellest tihti loobuda, sest saadav sissetulek ei võimaldaks äraelamist.

Seda kinnitab ka tõsiasi, et kui ELis keskmiselt töötab osalise tööajaga ligi viiendik inimesi, siis Eestis vaid 7,7 protsenti. Saksamaal, Rootsis ja Suurbritannias töötab osalise ajaga umbes neljandik ja Hollandis koguni ligi pooled inimestest.

Tööturuameti peaspetsialist-analüütiku Nele Labi sõnul näitab nende kogemus, et Eestis on osalise ajaga töö otsijaid pisut rohkem kui pakkujaid.

'Näiteks soovivad seda väikeste laste emad,' osutas ta. 'Tööandjad aga pakuvad siiski täiskohaga tööd ning väiksemate lisaülesannete tekkimisel pakutakse lisaraha teenimise võimalust pigem juba ettevõttes töötavale töötajale, mitte ei soovita leida lisatööjõudu,' kirjeldas Labi Eesti tööjõu väheseid võimalusi.

Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga ütles, et üks oluline põhjus, miks Eestis töötab osalise ajaga nii vähe inimesi, on madalad palgad. 'Osaajaga töötamisel ei teeni inimene piisavalt, et ennast, rääkimata peret, ära elatada,' lausus Taliga.

Teine probleem on tema sõnul paindumatu töökorraldus, mistõttu on ettevõttel lihtsam palgata üks inimene, kui jagada ühte tööd mitme inimese vahel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing