Tallinn ja Tartu tegid ettepanekud hasartmänguseaduse muutmiseks

27. märts 2006, 12:56

Tallinna linnapea Jüri Ratas ja Tartu linnapea Laine Jänes saatsid ühiselt peaminister Andrus Ansipile hasartmänguseaduse muutmise ettepanekud.

Oma pöördumises tunnevad Tallinna ja Tartu linnavõimud muret hasartmängukohtade rohkuse ja hasartmängude korraldamisega kaasnevate paratamatute mõjude pärast.
Ratas ja Jänes on mures, et elumajades ja kaubanduskeskustes ning haridusasutuste, laste- või noortekeskuste ja tervishoiuasutuste hoonete vahetus läheduses hasartmängukohtade avamine ja hasartmängude korraldamine ei ole kooskõlas avalike huvidega.

Kohalikud omavalitsused on küll hasartmänguseadusest tulenevalt kaasatud mängukoha saamise menetlusse, kuid samas ei ole hasartmänguseadusega kohalikule omavalitsusele antud mingeid aluseid nõusoleku andmisest keeldumiseks, kui konkreetne mängukoht on ehitatud nõuetekohaselt.

Tallinn ja Tartu tegid järgmised ettepanekud hasartmänguseaduse muutmiseks.
1. Anda kohaliku omavalitsuse üksuse volikogule õigus kehtestada oma haldusterritooriumil piirkonnad, kus hasartmängu mängukohtade avamine (hasartmängude korraldamine) on keelatud.
2. Käsitleda seaduses mängulaudade olemasolust lähtuvalt mängukohti erinevalt ning kehtestada neile vastavalt erinevad nõuded, sealhulgas nõuded ruumide minimaalsuurusele.
3. Suurendada minimaalselt mänguautomaatide arvu neis mängukohtades, kus hasartmänge korraldatakse ainult mänguautomaatidel. Mänguautomaatide arvu lubatud miinimum võiks olla seotud omavalitsusüksuse elanike arvuga.

Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu direktori Tõnis Rüütli sõnul on Tallinna linnapea Jüri Ratas välja pakkunud kohtumise Eesti Hasartmängude Korraldajate Liidu ja kasiinoettevõtjatega 18. aprilliks, kus Linnavalitsus on teinud ettepaneku arutada hasartmängukohtade küsimusi. 'Mõjub üllatavalt, et problemaatika, milles linnaisad alles on soovi avaldanud aruteluks leidub juba peaministrile saadetavas kirjas,' nendib Rüütel.

Eesti Hasartmängude Korraldajate Liit leiab, et piirangud, ehk siis reglementeerituse peaks sätestama seadus, et ettevõtjal oleks mingi kindlus oma äriplaanide koostamise juures. Tõnis Rüütli sõnul soovib linn praegu n-ö blanco vekslit, et kohalik omavalitsus saaks igal üksikul juhul otsustada reeglite üle, mida ühele legaalselt tegutsevale majandusvaldkonnale rakendada.

Kasiinosõltlaste Infokeskuse andmetel on Eestis ligi 25 000 hasartmängusõltlast, mis moodustab 2,4% elanikkonnast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing