Karistused insaiderluse eest karmistuvad

Villy Paimets 29. märts 2006, 00:00

Justiitsminister Rein Langi sõnade kohaselt on äsja valminud eelnõu põhieesmärgiks majandustegevuses esinevate süütegude koosseisude ja sanktsioonide muutmine selliselt, et need vastaks põhiseaduslikele printsiipidele ning Eesti tänasele ärikeskkonnale.

Samas leevendab eelnõu paljude nn pisirikkumiste eest määratavaid karme karistusi. Näiteks kui praegu võib ettevõtja, kes hilineb kas või ühe päeva maksuhaldurile nulldeklaratsiooni esitamisega kuni viieks aastaks vangi saata, siis seaduseelnõu muudaks selle kuriteo väärteoks.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika- ja õigusosakonna juhataja Reet Teder ütles, et justiitsministeeriumi algatus muuta majanduskaristusõigus selgemaks ja täpsustada süüteokoosseise on tervitatav. "Lisaks nimetatud näitele tahaksin siin näitena esile tõsta ka (praegust - toim.) karmi karistust registreeringu puudumise eest - praegu sisaldub kohustus ettevõtjale registreerida tegevus majandustegevuse registris 61 tegevusala puhul. Osas valdkondades ei ole aga kohustus registreerida seaduses piisavalt selgelt sätestatud," ütles Teder, kelle sõnul võib registreeringuvajadus jääda arusaamatuks juhtudel, kui tegemist ei ole ettevõtja põhitegevusalaga.

Tederi sõnul võib kaubandustegevuse seadusest tuletada kohustus registreerida ka müük interneti kaudu, otsesõnu seadus seda ei käsitle. "Näiteks tootja, kellel küll kauplust ei ole, aga kelle tooteid on võimalik tema kodulehe kaudu ka tarbijatel osta, peab end registreerima ka jaekauplejana. Kuna ta müüb oma toodangut teistele juriidilistele isikutele, peab ta ühtlasi olema registreeritud kui hulgikaupleja," kirjeldas Teder. "Kui selline tootja näiteks end jaekauplejana registreerinud ei ole või kui ta oma registreeringu õigsust iga aasta 15. aprilliks ei kinnita, peatatakse alates 1. maist selle ettevõtja registreering, registreeringuta tegutsemine on aga karistatav rahalise karistuse või kuni kuueaastase vangistusega. Juriidilist isikut karistatakse rahalise karistuse või sundlõpetamisega."

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) president Ain Kabal ütles, et on justiitsministeeriumi algatusega rahul. Kabal lisas, et väiksemad üleastumised võiks muude karistustega ära klatitud saada kui vanglakaristus. "Olgu see siis rahatrahv, või hoiatus või noomitus," ütles ta.

Ministeeriumidesse kooskõlastusringile saadetud eelnõu loodetakse vastu võtta veel sel aastal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing