Tallinki konkurent raskustes

Raivo Sormunen 29. märts 2006, 00:00

Tallinki aktsia sulgus eile 4,55 eurol (71,04 kroonil), millest madalamal pole aktsia sulgunud pärast 9. veebruari. Päevasiseselt katsus väärtpaber ära ka 4,53 eurot (70,88 krooni).

Märtsis on laevanduskontsernil olnud kiired päevad. Kuu alguses sõlmis Tallink lepingu kiirlaeva "M/S Tallink Autoexpress" müügiks ja möödunud nädalal ostis 4,9 miljardi krooni eest kolm parvlaeva, mis hakkavad opereerima nii Eesti ja Soome kui ka Eesti ja Saksamaa vahel. Kõige põnevam on aga ikkagi Silja Line'i parvlaevade müügiprotsess, kus ka Tallink on arvestatava ostjana nimekirjas.

Silja Line'i omanikfirma Sea Containers aktsia on viimasel kahel börsipäeval olnud New Yorgi börsil vabalanguses ning kaotanud 45% oma väärtusest. Möödunud nädala lõpus teatas Sea Containers, et parvlaevade ärist loobumise tõttu tekkis tal 2005. aasta neljandas kvartalis 500 miljoni dollari (6,5 miljardi krooni) eest erakorralisi kulusid. Enamuse sellest moodustasid parvlaevade ümberhindamiskulud. Sea Containers pani Silja Line'i müüki, kuna ei näinud enam parvlaevade äril mõtet - firma tulu tax-free-kaubandusest kahanes, suurenesid kütusekulud ja avati ebaõnnestunud laevaliine.

Kokku opereerib Tallinki konkurent neljal laevaliinil kaheteist alusega. Laevade müük näitab, et Silja Line'i ostjad (Tallink nende hulgas) on võrreldes raskusi tunnistava müüjaga eelisseisus. Teisalt jällegi tähendaks kahjumis tegevuse (laevade) omandamine ostja jaoks suurt riski.

Bermudas baseeruv firma loodab, et Silja Line'i müügiga jõutakse lõpule juunis. Tallinki aktsionäride jaoks on tegemist huvitava ajaga.

7,1% tõusis eile Harju Elektri aktsia, peatudes 3,9 eurol (61,02 kroonil). Elektriseadmete tootja aktsia oli samas hästi ebalikviidne, näidates vaid alla 100 000 kroonist käivet. Veidi tõsiseltvõetavam oli Tallinna Kaubamaja 5,6% tõus. Selleks läks vaja juba 1,6 miljonit krooni.

Mõlema eelpool mainitud firma aktsiad on võrreldes oma möödunud aasta tipptasemetega kõvasti õhku välja lasknud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing