Tulumaksuvaba pension ei tõuse

30. märts 2006, 09:40

Valitsus ei toetanud Eiki Nestori algatanud tulumaksuseaduse muudatust, millega suurendatakse täiendavat maksuvaba tulu pensioni korral 4000 kroonini kuus.

Valitsus peab kõnealust algatust põhimõtteliselt õigeks, kuid soovib pensionite fikseeritud tulumaksuvabastuse asemel rakendada süsteemi, mis oleks paindlikum ja sõltuks näiteks miinimumpalgast, teatab valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eelnõu algataja sotsiaaldemokraat Eiki Nestor on seisukohal, et seadusemuudatus hoiab ära mõttetut bürokraatlikku tegevust: jääb ära suures osas pensionide maksustamine tulumaksuga ja järgmisel aastal tulumaksu tagastamine, samuti väheneb nende pensionäride hulk, kes pöörduvad pensioniameti pole tulumaksuvaba miinimumi kasutamise avaldusega.

Eelnõu rakendamisel laekub riigieelarvesse küll vähem tulumaksu, kuid selle suurus on ebaoluline, kuna enamus pensionäre saaks kasutada tulumaksuseaduses sätestatud maksuvaba tulu ning võiks esitada vastava avalduse pensioniametile.

Seaduse jõustumise ajaks näeb eelnõu ette 1. aprilli 2006. a, mis võimaldab ennetada pensionide iga-aastase indekseerimisega kaasnevast pensionitõusust tulenevat pensionide maksustamist tulumaksuga.

Alates 2006. aastast võib iga inimene saada maksuvaba tulu 2000 krooni kuus. See õigus on ka igal riikliku pensioni saajal. Pensionäri tulust arvatakse täiendavalt maha maksuvaba tulu pensioni ulatuses kuni 3000 krooni kuus. Maksustamisel ei arvestata, milliste kuude eest tagasiulatuvalt pensioni makstakse, vaid lähtutakse sel kuul tegelikult saadud summast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing