PM: Eesti pere asub võitlusse Soome automaksuga

31. märts 2006, 08:05

Eesti perekond vaidlustas Helsingi halduskohtus Soome tolli otsuse konfiskeerida neilt kuni automaksu tasumiseni Eestist liisitud sõiduauto.

Eesti kodanik Merike Paulus elab ja töötab koos abikaasaga juba kolm aastat Kesk-Soomes Kokkolas, ligi 500 kilomeetri kaugusel pealinnast Helsingist.

Mullu suvel liisis Paulus Eestis Hansa Liisingu abil auto, et seda kasutada Soomes töösõitudeks ja kodumaal käimiseks. Kuna auto omanikuks on Eestis asuv liisingufirma, registreeriti sõiduk Eesti autoregistris, kirjutab Postimees.

Rõõmu avarama liikumisvõimaluse üle jätkus Paulustel selle aasta veebruari lõpuni, mil tema koju ilmus Soome tollitöötaja nõudmisega võtta auto arvele Soomes ja tasuda sellelt 10 000eurone maks. Kui Paulus sellest keeldus, saabus tema koduõuele tolli treiler, mis viis auto aresti.

Tolliteenistus põhjendas seda range automaksuseadusega, mille kohaselt ei tohi Soome elanikud kasutada autoregistris arvele võtmata sõidukeid. Riiki toodud autode pealt tuleb tasuda maks, mis uute autode puhul ulatub 28 protsendini turuhinnast pluss käibemaks.

Pauluse sõnul on arusaamatu, kuidas saab Soome toll nõuda Eesti liisingufirmale kuuluva auto registreerimist Soomes vaid ettekäändega, et auto kasutaja on kantud Soome rahvastikuregistrisse. 'Soomes polegi võimalik ametlikult töötada, kui sa pole kantud rahvastikuregistrisse,' rääkis ta.

'Kogu meie ümbruse eestlaste kogukond väriseb ja ootab tolli otsust, mis määrab nendegi saatuse,' rääkis Paulus. 'Auto arestimise oleme kaevanud Helsingi halduskohtusse, aga seal ootab järjekorras 23 000 automaksustamise asja!'

Mitmed õigusasjatundjad on juhtinud tähelepanu, et Soome automaksuseadus on vastuolus Euroopa õigusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing