PM: Uued tingimused panid minister Savisaare õlifondi asjus leebuma

31. märts 2006, 07:56

Majandusminister Edgar Savisaar nõustub õlifondi loomisega, kui naftaparunite reostusmaks langeb rohkem kui poole võrra, 1,5–2 kroonile.

Savisaare allkirja kandvas kirjas teatas majandusministeerium, et on nõus Eesti sadamaid läbiva naftatransiidi maksustamisega juhul, kui maks ühele tonnile on vahemikus poolteist kuni kaks krooni. Selle tasemega on nõus ka keskkonnaministeerium, kes küll varem soovis maksustada transiiti viie krooniga, kirjutab Postimees.

'Kahe krooni tase ei tohiks transiidivoogusid Eestist ära peletada,' kommenteeris majandusministri nõunik Heido Vitsur.

Samas nendib Savisaar oma kirjas, et pole nõus transiidimaksu automaatse tõusuga 2008. aastal. Samuti pole Savisaar jätkuvalt nõus maksu laekumisega Keskkonnainvesteeringute Keskuse fondi, sest see oleks sisuliselt keskkonnaminister Villu Reiljani kontrolli all.

Õlifondi seaduseelnõu viimane versioon võtab Reiljanilt sisulise ainuotsustusõiguse, luues rahataotluste hindamiskomisjoni. Sellesse kuuluks ministeeriumide, keskkonnakaitsjate ja kaubandus-tööstuskoja esindajad. Majandusministeeriumi soovil tuleks hindamiskomisjoni võtta ka naftafirmade esindaja.

Varasemaga võrreldes pakub majandusministeerium, et õlifondi seemneraha maksab riik. Esimene kanne oleks 75 miljonit krooni. Lisaks paneks riik iga naftasaaduse tonni eest fondi ühe krooni. Senise versiooni järgi pidi reostuse korjevahendite ostuks ja korjekulu katteks ette nähtud fondi laekuma raha vaid ettevõtjailt.

Naftatransiidi ettevõtjaid esindav Andrus Kuusmann märkis, et transiidi keskkonnamaksu alandamisest hoolimata ei pruugi ettevõtjad veel eelnõu heaks kiita.

'Mis puudutab suurusjärku 1,5–2 krooni tonni kohta, siis oleme seda meelt, et praegu ei saa nimetatud numbreid võtta mitte otseselt, vaid pigem arusaamana sellest, kui suur on vajadus riikliku reostustõrje kulude ja investeeringute järele aastas,' märkis Kuusmann.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing