Venemaa tahab järsult tõsta Valgevenele müüdava gaasi hinda

31. märts 2006, 10:04

Venemaa gaasimonopol Gazprom teatas eile, et tahab tulevast aastast Valgevenele tarnitava gaasi hinda peaaegu viis korda tõsta.

Praegu maksab Valgevene Venemaale gaasi eest madalaimat hinda kui ükski teine endine Nõukogude Liidu vabariik – 46,68 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest. Eile teatas Gazprom, et firma juht Aleksei Miller on Valgevene energiaministrit informeerinud plaanist tõsta gaasi hind „Euroopas kehtivate hindade tasemele.” See tähendab ca 250 dollarit 1000 kuupmeetri gaasi eest, vahendab Financial Times.

Venemaalt tarnitud odav gaas ja nafta on Valgevene majandust seni toetanud ca 3-4 miljardi dollariga aastas. Gaasi hinna kiire tõus võib suure osa Valgevene valdavalt riigile kuuluvast tööstusest muuta konkurentsivõimetuks, kirjutab leht.

Analüütikute hinnangul tahab Gazprom kasutada gaasi hinna tõusu selleks, et survestada Minski loovutama kontrolli riiki läbivate gaasijuhtmete üle, kirjutab Wall Street Journal. Ehkki Valgevene on juba nõustunud, et osa peamisest ekspordikanalist kuulub Venemaale, pole president Aleksander Lukashenka valitsus järgi andnud Gazpromi nõudmisele saada osanikuks kohalikus torujuhtmefirmas OAO Beltransgaz.

Teade gaasi hinna tõusust tuleb napilt kaks nädalat pärast Aleksander Lukashenka tagasivalimist Valgevene presidendiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing