Poeletid on täis taimse rasva kohukesi ja jäätist

04. aprill 2006, 16:56

Tarbijakaitseameti korraldatud testil selgus, et valdav osa kohukesi ja jäätist sisaldab piimarasvade asemel taimset rasva, vahendab Päevaleht Online.

Kümnesse testitud kohukese- ja nelja jäätisesorti oli lisatud taimerasva. Sellised kohukesed ja jäätised peaksid tegelikult kandma nimetust ?kohuke taimse rasvaga? ning ?jäätis taimse rasvaga.?

Ettevõtete suhtes, kelle piimatooted sisaldavad taimseid rasvu, tegi tarbijakaitseamet ettekirjutuse kohustades viima toote nimetused kooskõlla kehtestatud nõuetega.

'Glasuurkohuke, plombiirjäätis, rõõskkoor, või, juust, hapukoor jne on tarbijale üldtuntud toidunimetused ning oma olemuselt traditsioonilised piimatooted,? selgitas tarbijakaitseamet. ?Kui antud toodete valmistamisel lisatakse ka taimerasva, tuleb see tarbijale teatavaks teha toote nimetuses. Vastasel juhul on tarbijat oluliselt eksitatud, sest traditsiooniline piimatoode peab sisaldama ainult piimarasva.'

Taimset rasva ei sisaldanud AS Maag Piimatööstuse toodetud Jänksi glasuurkohuke vanilliga, AS Kohukese glasuurkohuke Kohuke ning Karumsi kohupiimajuustuke Vanilla, mida turustab Läti päritolu AS Kanpol. Ülejäänud kohukesed sisaldasid taimset rasva vahemikus 5,1?18,9%.

Testitud jäätistes oli taimseid rasvu sõltuvalt tootest 1,6-6,6%. Taimset rasva ei sisaldanud AS Maag Piimatööstuse Ekstra kaubamärgi ning AS Tallinna Külmhoone Põhjatäht kaubamärgi all müüdavad plombiirid.

Tarbijakaitseamet testis tänavu esimeses kvartalis viie tootja kohukesi, mida oli 13 eri nimetust ning kuut nimetust Eesti Leedu ja Venemaa plombiirjäätisi, kuna tarbijad nurisesid nii kohukeste kui jäätise kvaliteedi üle.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing