Liituvad paremjõud olgu ka tegudes parem jõud

ÄP 05. aprill 2006, 00:00

Isamaaliidu ja Res Publica liitumine on üle pika aja ka üks hea uudis Eestis poliitikast. Äripäev tervitab uue erakonna sündi.

Mõlemad erakonnad täiendavad teineteist hästi ja seega võib nende kahe ühinemisel tekkida arvestatav jõud poliitikas. Ühinev erakond saab kahe peale kokku hulga tugevaid inimesi, kes suudavad poliitikat teha.

Peamine on aga toimetuse meelest see, et uuest erakonnast võib saada parempoolse maailmavaate toetajatele selge alternatiiv Reformierakonnale. Ja kahe samal tiival valijate pärast võistleja liitumine võib ka Reformierakonnale hästi mõjuda - sunnib tedagi pingutama, et oma kõhklevaid valijaid mitte kaotada.

Reformierakond on koalitsioonis Keskerakonna ja Rahvaliiduga läinud mitmes põhimõttelises küsimuses kompromissile ning tema nägu on hakanud minetama selgeid piirjooni. Reformierakonnas pettunute hääled läheksid valimistel kaotsi, kui puuduks arvestatav alternatiiv. Kumbki - ei Res Publica ega Isamaaliit - eraldi ei oleks suutnud seda pakkuda.

Uut, paremat poliitikat lubanud Res Publica ei eristunud millegi poolest teistest, pigem langes selle maine allapoole igasugust arvestust ning skandaalidele tuli järjest uusi juurde - pistiselugu alles värske.

Isamaaliidu maine on parem, tema vanad patud hakkavad vaikselt ununema, sest erakond on hoidnud madalat profiili. Ent Isamaaliit on mitu aastat elanud n-ö vana rasva peal, pole endist särtsu ega uusi ideid ning valijad hakkavad kaotama huvi tema vastu.

Sildivahetusest, uuest nimest üksi ei piisa, et inimesed unustaksid vanad asjad. Kord juba loodi koos osade isamaaliitlastega uus erakond Res Publica ning peteti valijate usaldust ilusate sõnade ja inetute tegudega. Uuesti usaldust võita on raske - uues erakonnas on samad inimesed ja nende teod jäävad neid veel kauaks saatma.

Samuti võib uue erakonna sünd tekitada liituvate erakondade liidrite seas pingeid ja solvumisi, võimumänge omavahel. Seepärast sobib Äripäeva toimetuse meelest erakonna etteotsa karismaatiline Mart Laar, kes on kogemustega ja tunnustatud juht ning suudab loodetavasti ka juhtfiguuride omavahelise kemplemise välistada.

Uuel erakonnal on eeldusi hästi läbi lüüa, kui selle loojad arvestavad oma seniseid eksimusi ning võtavad neist õppust. Ehk - positsioneerivad end selgelt, et valijail oleks üheselt arusaadav, millise erakonnaga on tegu ja mille poolest see erineb senisest Isamaaliidust ja Res Publicast, ka Reformierakonnast.

Eesmärgid ja lubadused, millega uus jõud valimistele läheb, peavad olema reaalsed, elluviidavad. Ebamäärane loosung "Vali kord!" ja soov kõigile meeldida on uuel erakonnal parem unustada. Liituvad paremjõud olgu ka tegudes parem jõud.

Isamaaliit ja Res Publica on oma liitumise väga hästi ajastanud, see on samuti eelis. Eetikakriis lausa nõuab uut erakonda. Ees on presidendivalimised ja selles on uuel jõul võimalik Riigikogus valjul häälel kaasa rääkida - kõik oleks korraga uus. Ehk tärkaks sellest uut huvi ka inimestes poliitika vastu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing