Raamatud

05. aprill 2006, 00:00

Jonas Ridderstråle, Kjell A Nordström

Fontes, 318 lk

Inimesed, hakake iseendaks. Unustage normaalsus, mõelge ebanormaalselt. Unustage keskmine, stabiilse palga ja ühevärvilise normaalsuse maailm. Kui uskuda selle raamatu autoreid, siis me peaksime tegema kõike, lähtudes iseenda ainulaadsest isikupärast. Igasugune jäljendamine on sama hale, kui suitsuses kõrtsis ekraani ees mõnele staarile kaasa joriseda. See tuleb ära lõpetada ja nii kiiresti kui võimalik! Ainult nii õnnestub läbi lüüa praeguses maailmas, mis kubiseb fantaasiavaestest järeleahvijatest.

See raamat on muidugi mõeldud neile, kes tahavad silma paista, kes tahavad olla edukad. Kes ei taha, laulgu aga karaoket edasi. Aga mis mõte siis elul üldse on? Kui natuke sügavamalt järele mõelda - miks me loobume vabatahtlikult imelisest võimalusest olla esmajärguline versioon iseendast ning oleme mugavusest teisejärgulised versioonid kellestki teisest? Miks ostame riideid, mis on kellegi arvates moes, miks vaatame massidele tehtud filme, miks sõidame kõik samasse kohta puhkama? Huvitav ja intrigeeriv raamat, aga natuke ehk liiga hüsteeriline. Individuaalsus - see on kindlasti väärtus, mida hoida ja arendada, aga kas ka raamatus kujutatav radikaalne individualism maailma paremaks muuta suudab?

Katri Soe

Herta Laipaik

Varrak, 272 lk

Herta Laipaiga kunstmuinasjutud on ühiste kaante vahele kokku kogutud. Varem ilmunutele on lisandunud ka üks uus lugu "Annivakk".

Laipaiga lugudes põimuvad hea loodustunnetus, müstika ja vanad rahvapärimused. Kirjanikul on väga eriline keelekasutus. Sõnad, nagu "kodapooline", "kalmuline", "ussaed", "pilupiht" muudavad käega katsutavaks maailma, kus surnud ja elavad, haldjad ja inimesed asuvad tihedas läbikäimises.

Mitusada aastat surnud neid armub elavasse noormehesse ja sünnitab talle lapse. Kasevaimust saab taluperenaine. Teenijatüdruk tõuseb hauast nõudma tagasi oma susse, mis ihne perenaine tal kirstus jalast võttis. Lugude meeleolu on ugrimugri hingele lähedaselt sulnilt kurb ja õnnelik lõpp jääb saabumata.

Elo Odres

Paul Gauguin

Canopus, 140 lk

Kunstnik Paul Gauguini autobiograafiline raamat, täpsemalt tema päevik kahest aastast Tahitil. Euroopalikkuses, täpsemalt selle labasuses pettunud vananev Gauguin sõitis möödunud sajandi lõpul Tahitile, et leida sealsete põliselanike juurest ürgsust ja müstikat. Ja kust mujalt seda ikka leida, kui ikka kohalike naiste juurest. Just siin maalis ta oma kuulsad pildid tumedajuukselistest tugeva kehaehitusega maooritaridest. Ja just oma maalidega suutis ta nii mõnegi kohaliku kaunitari ära võluda.

Raamatut lugedes jääb siiski mulje, et eriliselt õnnelikuks kohalikud naised põhjakõrbenud börsimaaklerit ja kunstnikku küll ei teinud. Aga ikkagi on huvitav lugeda, kuidas üks möödunud sajandi Euroopa mees oskas näha ja hinnata eksootilist naiseilu.

Katri Soe

Dan Glimne

Olion, 140 lk

Mõnus väike raamat reisi ajaks kotti pista. Tallinna lennujaamas loed ühe loo läbi, lennukis teise, Kopenhaagenis kolmanda … Dilemma lugejad selliste labaste trikkide lõksu kindlasti ei langeks, seda mõnusam on teiste lihtsameelsuse üle naerda.

Näiteks müüs keegi Victor Lustig kahele erinevale ärimehele maha Eiffeli torni vanarauaks. Meisterlik ümberkehastuja Joseph Weil pani tuhanded inimesed ostma väärtusetuid maatükke. James Addison Reavis võltsis pärimisdokumente nii, et tal tekkis Arizona osariigis õigus pretendeerida Eestist suuremale maatükile. Talutüdruk Madeline Cardot aga jättis endast oskuslikult mulje kui rikkast pärijannast ja elas 24 aastat tänu pangalaenudele luksuslikku elu.

Elo Odres

Bridget Kachur

Ersen, 256 lk

See väike, lihtsas, isegi veidi nunnutavas stiilis kirjutatud raamat võiks olla igaühel kindalaekas, ka meestel. Lugeda tuleks seda auto kõrval, vastavalt peatükkidele kas selili auto all, peadpidi kapotikaane all või näpuga mööda armatuurlauda vedades. Näiteks saame teada, et autosse peab aeg-ajalt lisama mootoriõli ja jahutusvedelikku, samuti selle, kuhu mida valada. Loomulikult võiks ka oma auto kasutusjuhendi läbi lugeda - olgem ausad, paljud seda viitsivad? Soovijad võivad Bridget Kachuri juhatusel ka rehve vahetada - mis hetkel kellegi tehniline taip lõpeb ja kärsahais juuste all ütleb "stopp, siit edasi ainult autotöökojas", on igaühe enda otsustada.

Elo Odres

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing