Venemaal tähistatakse uut aastat ja sünnipäeva

Elena Volnova 05. aprill 2006, 00:00

Uusaasta on Venemaa ettevõtetes peamine püha, seda tähistatakse ka siis, kui ettevõttel peo tarbeks eelarvet peaaegu polegi. Uusaastapidustused on väga tähtsad ning nendeks valmistumine algab varakult, eriti kui osalejate arv on suur.

Põhiküsimused peavad olema lahendatud umbes septembriks, näiteks restorani üürimine ja õhtujuhi palkamine. Firmad tähistavad uusaastat 15. ja 30. detsembri vahel.

Traditsiooniline uusaasta firmaõhtu möödub kas kohvikus, restoranis või ööklubis ning koosneb banketist, huviprogrammist ja tantsust. Õhtu algul, kui inimesed kõik koos, esineb alati firma direktor kokkuvõttega aastast, tihti nimetatakse ja autasustatakse parimaid.

Siis teevad tööd artistid: õhtujuht või -juhid viivad läbi interaktiivseid konkursse, mille teema annab ette peo organisaator. Seejärel algab tants ja trall. Mõned firmad lõpetavad ürituse ilutulestikuga. Tuntud artiste, staare, kutsuvad oma peole esinema vaid mõned firmad. Rohkem kutsutakse kontsertansambleid.

Ürituse kulud tasutakse täielikult firma eelarvest, kuigi paar aastat tagasi palusid mõned firmad töötajatel oma osaluse eest osaliselt maksta.

Firma sünnipäeva tähistatakse umbes samamoodi kui uut aastat. Tunnustatakse neid, kes staažikad, tänatakse tublisid. Lisaks tähistatakse ametipäevi, rahvusvahelist naistepäeva ja armee aastapäeva.

Viimaste aastate moeks on suvised väljasõidud, mis hakkasid populaarsust koguma paar aastat tagasi. Väljasõite korraldab nüüd oma töötajatele pea iga teine või kolmas Peterburi ettevõte.

Enamasti veedetakse see päev värskes õhus Soome lahe kaldal või kusagil metsajärve ääres. Pidu koosneb reeglina kahest osast: aktiivselt sportlik ja intellektuaalne ehk meeskonnaehitamine ning puhkus, mille juurde käivad šašlõkk, õlu, tants, mängud.

Meeskonnaehitamise ülesandeid ja varustus sõltub ürituse eelarvest. Meie kollektiiv, Delovoi Peterburgi meeskond, on katsetanud ainult ühte mängu - "Alpid". Selles mängus peab kogu meeskond üle saama püstisest kolmemeetrisest kilbist. Kusjuures kilbil ei ole mingeid astmeid ega käepidemeid.

Sellised mängud võivad esmapilgul tunduda kummalised, aga neid ülesandeid sooritavad kõik ja ka meie kollektiiv polnud erand. Ilmselt teeb hasart ja meeskonna mittealtvedamise soov inimesed julgemaks. Meelde ei jää mitte see, kuidas sa ülesande läbisid, vaid see, et sa üldse sellega hakkama said.

Peo teine osa on lõõgastav ning möödub muljete vahetamisega. Õhtul toimub disko. Kuulsaid artiste ja ansambleid ei kutsuta suvisele firmapeole just tihti, see oleneb peo eelarvest. Peopäeva sisustavad päevajuhid ja meeskonnaehitamise treenerid, toitlustamise eest hoolitseb toitlustusfirma ja õhtuks on tellitud diskor helitehnikaga.

Väiksemad firmad teevad kokkuhoidliku peo - pikniku. Töötajad teevad ise šašlõkki, katavad laua, teevad muusikat ning mängitakse võrkpalli. Töötajate pereliikmed firmapidudel ei osale, selleks jaoks on mõeldud perepäevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing