EPL: Kohtutäituri tasu tõusis selle aasta algusest üle kümne korra

05. aprill 2006, 07:25

Tekkinud võla tagasimaksmisega tasub olla väga hoolikas, kuna jaanuarist muutunud seadus tõstis kohtutäiturite tasusid üle kümne korra.

Näiteks miljonikroonise laenu sundsissenõudmine paar miljonit maksva korteri arvel võib võlgnikule nüüdsest maksma minna ligi 170 000 krooni, varem saanuks täitur küsida 25 960 krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viie miljoni sissenõudmine kaheksa miljonit maksva maja müügil kergendab võlgniku rahakotti umbes 626 000 krooni võrra, möödunud aastal oleks pääsenud 49 560 krooniga. Parkimise viivisetasu sissenõudmine maksab nüüd ligikaudu 590 krooni.

Kui võlg tasuda kümne päeva jooksul, säästab ta poole täituritasust. Kahjuks pole suurema laenusumma teise panka refinantseerimine või varale ostja leidmine üldjuhul kümne päevaga siiski võimalik.

Sellisel juhul peaks võlgnik võlale vastuvaidlemise asemel saavutama võlausaldajaga kokkuleppe vara müügiks kohtutäituri kontrolli all ehk ise ostja leidma. Osapooled lähevad täituriga notari juurde ning võlgnik säästab esimese näite (miljonikroonine laen) korral 52 000 krooni ja teisel juhtumil (viie miljoni kroonine laen) umbes 207 000 krooni.

Varasematel aastatel andis kinnisvarahindade iga-aastane 20–30protsendiline tõus nii mõnelegi võlglasele julgust võla tasumisele vastu vaielda lootusega, et aastate pärast jääb pärast võla tasumist palju raha alles. Kohtumenetluse uued normid võimaldavad kohtulahendi jõustumise järel jätkata viivisearvestust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing