PM: Tarbijad pääsevad elektrinäidu teatamisest

05. aprill 2006, 08:16

Läbi elektriliinide kulgeva andmeside arendamine vabastab Eesti Energia kliendid tulevikus elektriarvesti näitude teatamisest.

Elektriliinides toimiva Power Line Communication (PLC) tehnoloogiaga andmeside lahenduse edukad katsetused võimaldavad järgmisest aastast hakata Eesti Energial lugema moodsamate elektriarvestite näite reaalajas kauglugemise teel, kirjutab Postimees.

'See on meie üks prioriteete,' kinnitas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. 'Vastav tehnoloogia on olemas, kuid ka arvestid peavad olema võimelised näite saatma.'

Liive sõnul lubavad praegu ülesseatavad uuemad arvestid juba signaale elektrivõrku pidi saata. Jaotusvõrgu mõõteteenuste osakonna juhataja Ardo Otti sõnul edastab ligi 9000 arvestit juba elektrivõrku pidi näite, 20 000 arvestit edastavad näite GSM- või GPS-seadmete abil ja 100 arvestit raadioside abil.

Kuna kauglugev arvesti on suhteliselt kallis ja maksab 2000–4000 krooni, siis plaanib energiafirma nendele täielikult üle minna 10–15 aasta jooksul vastavalt elektrituru avamise ajale. 'Alguses lähevad kauglugemisele suuremad ärikliendid ning hiljem ka kõik kodutarbijad,' selgitas Ott. 'Elektrituru avamine nõuab tunnipõhist elektritarbimise arvestust, milleks ka kauglugemist on vaja.'

Lisaks saab PLC tehnoloogia abil ka ülevaate võrgurikete täpsetest asukohtadest, mis muudab nende likvideerimise kiiremaks ja odavamaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing