Soome mees. Urho Kekkose elu

Tiina Kolk 07. aprill 2006, 00:00

Ajakirjaniku Pekka Hyvärise ja ajaloolase Hannu Rautkallio teos "Soome mees. Urho Kekkose elu" annab ülevaate presidendi poliitilisest tähelennust, isiklikust elust ning valusast perioodist Soome ajaloos.

Urho Kaleva Kekkonen on tänaseni müütiline tegelane, kelle otsuste ja nende langetamise motiivide üle vaieldakse. Kas ta oli auahne ja omakasupüüdlik ning sai kommunistidelt raha või säilitas riik iseseisvuse just tänu temale?

Kekkonen oli mitmekülgne mees - sportlane, kalamees, kirjamees ja naistemees -, kuid kogu kriitikast hoolimata eelkõige siiski riigimees. Sportlasena vihkas Kekkonen kaotamist. Eestiski mäletatakse Kekkost legendaarse Kääriku suusamatka pärast, kus Kekkonen võttis sellise tempo üles, et raputas KGB-lase kannult.

Urho Kaleva Kekkosele läks Eesti tõeliselt korda, tema suutis taastada Soome silla. Ta kauples välja Tallinna ja Helsingi vahelise laevaliini taastamise. Tänu Kekkosele hakkas meie aken vabasse maailma tasapisi avanema.

Pekka Hyvärise president Kekkose eluloo kaudu näeme ühte keerulist perioodi lähiajaloos. See raamat näitab halastamatult poliitikamängude klantspiltide tagust karmi tegelikkust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing