Eesti ja Soome mööblimoe kujundajate ühine näitus '10D' tutvustab Tallinnas verivärsket tööstusdisaini

Tiina Kolk 10. aprill 2006, 00:00

Rahvusvaheline žürii, kuhu kuuluvad Eesti ja Soome disainerid, valib EASi Helsingi esinduse juhataja Valdar Liive juhtimisel osalenute seast kolm premeeritavat tööd.

Projekti algataja on Baltic Design & Interior Network, peamine rahastaja Euroopa Liit (Interreg III A) ning ürituse eesmärk on organiseerida ja arendada Baltimaade ja Soome firmade vahelist koostööd ja tööjaotust ehk võrgustumist. Eestist osalevad Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja Pärnu esindus ja Eesti Disainerite Liit.

"Projekti eesmärkideks on disaini- ja mööblitootmisalase koostöö arendamine Eesti ja Soome ettevõtete vahel, disainiteenuse laialdasema kasutamise propageerimine Eesti tootjate seas, Eesti disainerite ja ettevõtete koolitamine ja Eesti konkurentsivõime tõstmine," selgitab Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova.

Eestis on suurepäraseid disainereid, eriti mööblikujundajaid, Pärnumaal omavad mitmed puidutööstusettevõtted tänapäevast puidutöötlemistehnoloogiat ning soomlastel on võimalik arendada jaotuskanaleid ja turustada esemeid vastavalt tarbijarühmade eelistustele.

"10D" on protsessinäitus, kus demonstreeritakse kümne kolmepoolse töögrupi poolt välja arendatud kümmet erinevat kasumlikku toodet. Iga eesti disainer sai vastavalt Soome ettevõttelt lähteülesandega briifi ja kavandas selle järgi mitu toote varinati, millest tellija valis parima.

Tulemust mõjutas disaineri võime lahendada tootmisalaseid, kaubanduslikke ja esteetilisi väljakutseid. Kõik toodete prototüübid on valmistanud Eesti mööblifirmades. Pärast prototüübiga tutvumist teeb Soome tellija otsuse, kas alustada selle toote valmistamist Eestis või mitte. Seejärel võtab Eesti disaineri ja Soome ettevõtte koostöö juba ärilise vormi, iseloomustab Ilona Gurjanova kahe riigi vahelist koostööprotsessi.

Mööblidisaini näitusel "10D" osalevad disainerid Martin Pärn, Tõnis Vellama, Igor Volkov, Tarmo Luisk, Ivari Männi, Jan Graps, Lasse Ira, Heikki Zoova, Raimo Sau, Tommi Silvan ja Jukka Haltunen.

""10D" toodetes väljendub kahe rahva ühine esteetiline kultuuritraditsioon. Tallinna järel tutvustame mööbli prototüüpe ka Turus, Helsingis ja ka teistes linnades," sõnab Ilona Gurjanova. "Soovime, et see projekt aitab edendada nii loovust kui ka loovusel põhineva äritegevuse võimalusi naaberriikide vahel.

Disain ei saa areneda koostööta tootjatega, märgib Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova.

Täna arhitektuuri- ja disainigaleriis toimuval seminaril analüüsitakse ligi kaks aastat kestnud koostööd soomlastest ettevõtjate ja meie disainerite ning mööblitootjate vahel, jagatakse koolitustel saadud kogemusi.

Projekti järgmisse faasi on kavas kutsuda osalema lisaks mööbli kavandajaile ka tekstiili- ja valgustidisainereid. Eesmärgiks on luua ühtne sisustuskontseptsioon, mida on võimalik Eesti-Soome koostööprojekti raames tekkiva kaubamärgi nime all esitleda rahvusvahelistel messidel ja võimaluse korral turustada välismaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing