Vasekompanii aktsiad esinesid hästi

Romet Kreek 10. aprill 2006, 00:00

Vase hinna tugev tõus on mõjunud hästi ka kaevanduskompaniide aktsiatele.

Vasetootjad võib jaotada kahte suurde gruppi.

Esiteks on suured hajutatud kaevanduskompaniid. Nende hulka kuuluvad BHP Billiton, Anglo American ja Rio Tinto.

Sellised ettevõtted kaevandavad erinevaid maake ja sulatavad metalle, pumpavad naftat, otsivad teemante, toodavad paberit jne.

Kui investoril ei jätku raha ja riskivalmidust mitme erineva kaevanduskompanii aktsia ostmiseks, kuid tahaks teenida erinevate metallide hinnatõusust, oleks vast esimene valik BHP Billiton. See ettevõte on USA majanduse potentsiaalse jahtumise eest päris hästi kaitstud. USA ei ole ettevõttele kuigi oluline turg, küll aga võivad läbi metallihindade languse arengud USAs siiski avaldada negatiivset mõju ettevõttele. BHP Billitoni käibest moodustab Põhja-Ameerika kõigest seitse protsenti. Suurim turg on 33 protsendiga Euroopa, järgnevad 19 protsendiga muu maailm, 12 protsendiga Jaapan, 12 protsendiga Hiina, kümne protsendiga Austraalia ja seitsme protsendiga muu Aasia.

Anglo-American toodab umbes 40 protsenti maailma plaatinast ning on seotud DeBeersi teemandikartelliga. Ettevõtte kasumist tuli läinud aastal 29 protsenti baasmetallidest (sh vask), järgnesid 18 protsendiga teras ja teised mustad metallid, 17 protsendiga süsi ja 11 protsendiga plaatina. Tegu on nagu BHP Billitoni väiksema vennaga, kes ei teeni märkimisväärselt naftapumpamisest, küll aga tegeleb paberitootmisega. Ettevõte on rohkem seotud Ameerikaga, teenides sealt 37 protsenti kasumist, järgnevad Lõuna-Aafrika 36 protsendiga, Euroopa kümne protsendiga ja muu maailm 17 protsendiga.

Rio Tinto on taas üleilmne kaevandaja, sedapuhku üks ettevõte, kellele enim kasumit teenis vask, kuigi palju ei jäänud maha ka rauamaagi kaevandamine, kuid tootevalikust ei puudu ka näiteks teemandid ja uraan.

Põhjus, miks ma ei alustanud maailma suurimast vasetootjast, on lihtne - ettevõte pole börsil. Maailma suurim vasetootja on Tšiili Codelco.

Teise grupi moodustavad vähem hajutatud kaevandajad.

Phelps Dodge on USA kompanii, kes on maailma suurim molübdeenitootja ja suur vasetootja. Kahjuks ei suuda ettevõte end presenteerida - aastatulemus on 18 leheküljel, väärtpaberijärelevalvele esitatud vorm on 1224 lk pikk.

Southern Copper ja Grupo Mexico on seotud Mehhikos ja Peruus vase-, molübdeeni- ja hõbedamaagikaevandajad.

KGHM Polska näol on tegu Ida-Euroopa vasekaevandajaga. Ettevõtte kohta on Bloombergis uudis, et juht Maksymilian Bylick ütles ajalehele Parkiet, et I kvartali kasum on prognoositust oluliselt suurem. Ka kogu aasta kasumiprognoos võib muutuda.

Antofagasta on kaevanduskompanii, kuid mitte ainult. Ettevõte kaevandab vasemaaki Tšiilis ja Peruus, tegeleb raudteeäriga Tšiilis ja Boliivias ning maanteevedude, sadamaäri, veevarustuse ja metsakasvatusega Tšiilis.

Freeport-McMoRan Copper & Gold kaevandab ja sulatab vaske Euroopas ja Aasias, aktsia leiab USAst. Kazakhmys kaevandab vaske Kasahstanis, aktsia leiab Londoni börsilt.

Vase hind on võimsalt tõusnud. Kas vase hind jätkab tõusu või jääb edasi kõrgele? See on oluline küsimus vasemaaki kaevandavate ettevõtte aktsionäridele.

Suur osa vasest kulub ära ehituses ja kodumasinates-elektroonikas. Kuigi USA ehitusturg on oluline, on tähtsam Hiina oma. Hiinas valmivat Weiss Researchi andmetel iga kahe aasta tagant nullist Bostoni suurune linn. Samuti on Hiinas töös suured infrastruktuuriprojektid, mille kohta arvatakse, et probleeme nende finantseerimisega ei tohiks olümpiamängudeni Hiinas tekkida. Elame, näeme.

Paistab, et nõudlust jätkub. Samas streikide vms põhjustel tekkida võivad varustusprobleemid mõjuvad vase hinnale positiivselt. Uute kaevanduste töölesaamine võtab aega, vanad kaevandused ammenduvad.

Nädalavahetusel toimunud Peruu presidendivalimised võivad mõjutada vase hinda. Kandidaat Ollanta Humala on lubanud piirata välismaistel kaevanduskompaniidel Peruu varadelt teenimist. Võimalik, et ka teised kompaniid teenivad midagi Peruus, kuid Southern Copperi ja Grupo Mexico ning Antofagasta jaoks võib Peruu poliitiline tulevik olla suure tähtsusega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing