Börsikommentaar: SEB muretseb pangahoiustele unustatud 36,2 mld krooni pärast

10. aprill 2006, 09:58

SEB Eesti Ühispank võtab ette ürituse suunata eestlasi investeerima arvelduskontodel vedelevat raha.

'Täna on Eestis 'unustatud' pangahoiustele väga palju eraisikute raha - kokku tervelt 36,2 miljardit krooni ehk keskmiselt seisab igal inimesel pangakontol 26800 krooni,' kirjutas SEB Eesti Ühispank. 'Ühelt poolt on see hea, sest tagab teatava kindlustunde ootamatuste tarbeks. Teisalt on nõudmiseni hoiuste intress 0,2-0,25 % ja ka tähtajalise hoiuse intress jääb inflatsioonimäärale alla ja selle raha ostujõud kahaneb igal aastal hinnanguliselt 1 miljardi krooni võrra (arvestades üle aastate keskmise inflatsioonimääraga 4,5%). Kui Eesti elanikud säästaksid ehk paigutaksid sellest rahast vähemalt kolmandiku näiteks Investeerimishoiusesse, siis vaadates 2005. aasta baasil, oleksid nad teeninud vähemalt 2,4 miljardit krooni.'

Tõepoolset, kui inimene vaatab kümne aasta pärast tagasi, avastab ta tõenäoliselt, kuidas osa rahast on lihtsalt kontol seisnud – seda pole läinud tarvis arveldusteks. Kümne aasta pärast ei pruugi selle raha eest enam olla võimalik kuigi palju osta – inflatsioon teeb oma töö. Keskmiselt pangas seisev 26800 krooni inimese kohta ei kirjelda kuigi hästi olukorda. Mõnel on kontol sajad miljonid, mis viib keskmise ülesse. Paljudel on seal aga väga vähe raha – on raske ots-otsaga kokku tulla. Väga huvitav oleks saada teada, kuidas jaguneb eestlaste pangakontode jääk summade lõikes ehk kui lai on püramiidi alumine osa. Need, kellel on võetud suur eluasemelaen peaksidki koguma suurema reservi võimalikeks rasketeks aegadeks. Iseasi on see, kuidas seda hoida – kas pangakontol rahaturufondis või mõnes julgemas valikus, kus aga rahasumma võib rohkem sõltuda rahapaigutuse liikumisest.

2000. aastal eest tundis samasugust muret eestlaste pangakontodel hoitava raha pärast LHV, kes kutsus seminarile osa saama miljarditest. Toona esines Rain Lõhmus ja rääkis, kuidas eestlased saaksid 150 miljardi krooni võrra rikkamaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing