Justiitsminister: kahe tunniga ettevõtjaks

ÄP 11. aprill 2006, 00:00

Kuigi Eesti majanduskasv on Langi arvates hea, tuleb ettevõtlust reguleeriva õiguskeskkonna kaasajastamisele tähelepanu pöörata. "Ettevõtte asutamine peaks Eestis olema võimalik kahe tunniga. Mõistlik oleks ka, kui notari juurde koonduksid lisaks asutamistoimingutele kõik ettevõtte registreerimisega seotud toiminguid," lausus Lang.

Ühe ettevõtluskeskkonda reguleerivate seaduste ajakohastamise põhjusena nimetas justiitsminister vajadust Euroopa Liidu riikide seas oma ettevõtlussõbralikkusega konkurentsis püsida.

"Mis võiks Eesti jaoks olla parem kui Euroopa suurfirmade soov Eesti majandusse investeerida, tootmist ja koguni ettevõtte peakontoreid Eestisse kolida," lausus Lang.

Ettevõtte asutamise kiiremaks muutmine maksaks Langi hinnangul umbes 40 miljonit krooni, mis kuluks peamiselt infotehnoloogilistele lahendustele.

Justiitsminister rõhutas, et loomulikult ei saa kiiremate asutamistoimingute arvel teha mingeid järeleandmisi ettevõtte asutamise õiguskindluse osas.

Justiitsministeeriumi tehtud Eesti ettevõtjate küsitlusest ilmnes, et ettevõtjate jaoks tekitavad igapäevases äritegevuses enim probleeme bürokraatia, sealhulgas notariaalsete tehingute suur arv ja notarite pikad järjekorrad ning liiga suured riigilõivud. Lisaks tõid ettevõtjad probleemidena välja avalike andmete raske kättesaamise internetis, kõikvõimalikke litsentse ja tegevuslubasid reguleeriva keerulise süsteemi ning liiga jäigad normid väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete jaoks.

Küsitlus viidi läbi justiitsministeeriumis algatatud tegevuskava "Ettevõtja õigus" väljatöötamise raames. Vastanute hulgas olid Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, põllumajandusministeerium, Ameerika Kaubanduskoda, Balti-Saksa Kaubanduskoda ning enam kui 40 ettevõtjat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:54
Otsi:

Ava täpsem otsing