Riigikohus mõistis Lauris Kaplinski sotsiaalse vaenu õhutamises õigeks

11. aprill 2006, 10:52

Riigikohus teatas, et mõistis Lauris Kaplinski sotsiaalse vaenu õhutamises õigeks.

Riigikohus tühistas Tartu ringkonnakohtu otsuse Lauris Kaplinski kriminaalasjas ning mõistis ta õigeks. Prokurör süüdistas Kaplinskit sotsiaalse vaenu õhutamises, millega tekitati oluline kahju avalikele huvidele.

Süüdistuse kohaselt õhutas Kaplinski 1995.-2003. aastal sotsiaalsele vaenule sellega, et ta koostas ajavahemikus 1995–1998 juutide, kristlaste ja demokraatide vastu suunatud relvastatud terrorile üleskutsuva teksti 'Meie võitlus' ja pani selle üles vaba juurdepääsuga interneti kodulehele, kus see oli kättesaadav kuni 2003. aastani.

Riigikohus leidis, et maa- ega ringkonnakohus ei ole välja selgitanud, kas kodulehel olnud tekst oli käsitatav üleskutsena vihkamisele ja vägivallale juutide, kristlaste ja demokraatide vastu. Kuna KarS §-s 151 kirjeldatud teo ohtlikkus seisneb just sotsiaalse vaenu levimise võimaluses, saab üleskutsest rääkida ainult juhul, kui see võiks leida ühiskonnas vastuvõttu ja võiks tuua kaasa mingi sotsiaalse grupi vastu suunatud vihkamise või vägivalla levimist. Seda, kas teksti sõnumiks on üleskutse vihkamisele ja vägivallale, saab aga hinnata vaid kodulehe kui terviku kontekstis. Kohtud seda aga teinud ei ole.

Lisaks märkis Riigikohus, et kuigi süüdistuses ja Tartu Ringkonnakohtu otsuses heideti Kaplinskile ette avalikele huvidele olulise kahju põhjustamist, ei ole süüdistuses ega ringkonnakohtu otsuses ära näidatud, milles see tagajärg seisnes. Seega KarS § 151 lg 2 p 2 nõutav tunnus puudus ja Kaplinski mõisteti õigeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing