Kui jalg ei liigu, puus ei nõksu ja spordist loobuda ei saa

Helen Tootsi 13. aprill 2006, 00:00

Golf on rahuliku loomuga, värskes õhus toimuv treeniv mäng, mis sobib traumadest taastuvale kehale.

Et tegemist on alaga, mis sunnib mängijat viibima värskes õhus, on golf just eriti hea inimesele, kes päevast päeva viibib tubastes tingimustes.

Esmapilgul tundub golf ääretult lihtsana. Ega seal mingit suurt keemiat ei olegi. Samas ega kõik inimesed kohe esimese korraga professionaaliks saaks. Ka golfi puhul peab paika kuldne reegel - mida rohkem harjutad, seda paremaks võid saada.

Golfi põhireeglid on lihtsad: palli mängitakse sealt, kuhu see eelmise löögi tagajärjel pidama jäi. Kui reeglitega pole sätestatud teisiti, ei tohi mängija parandada ega lubada muuta palli asukohta ega kavatsetavat asendit.

Kõige tähtsam, mida algaja teadma peaks, on ehk see, et kohe suure hurraaga väljakule ei lastagi. Golfiväljakule pääsemiseks, tuleks enne läbi teha Green Cardi koolitus, mille käigus selgitatakse golfi põhitõdesid, räägitakse etiketist, harjutatakse lööke ja õpetatakse õiget kehahoiakut. Praegu on Eestis ainult üks tõeliselt hea golfitreener, Enrico Villo. Kui soov golfi niisama proovida, siis iga korraliku golfiväljaku juurde kuulub driving range, kus oma lööke harjutada saab.

Hetkel on Maarjamaal Eesti Golfi Liitu kuuluvaid väljakuid ja golfiklubisid kaheksa. Ainuke väljak, kuhu lastakse mängima ilma Green Cardita, on Audru golfiväljak.

Lisaks golfi põhihooajale saab golfi mängida ka talvel. Talvevarustus on tavavarustusega täpselt sama, välja arvatud riietus ning pallid. Pallid on värvilised ning vastavalt ilmastikule tuleb riietuda soojalt. Käesoleva aasta 4. märtsil toimus Otepää golfiväljakul esmakordselt Baltimaades talvine golfivõistlus HVB Otepää WinterGolf, millega pandi alus ka talvegolfi traditsioonile.

Nagu igal muul alal, on ka golfis kindlad reeglid ja etiketinõuded, mis tuleb täita. Näiteks igasugustes jalanõudes väljakule ei lubatagi. Selleks, et mängima minna, kõlbavad häda pärast esialgu ka tavalised siledama tallaga kingad, mis õrna muru ei kahjustaks. Golfi tõsisemalt käsile võttes on aga esimene asi muretseda korralikud golfikingad.

Samuti peaks iga algaja teadma seda, et minnes mängima, oleks viisakas eelnevalt mänguaeg caddiemaster'iga kokku leppida ning see broneerida. Eriti vajalik on aja kinnipanek juhul, kui minnakse mängima väljakule, mis pole koduväljak. Kindlasti peaks jälgima, et õigeks ajaks mängule kohale tullakse. See väldib olukorda, kus väljak on ummistatud ning tekib järjekord.

Juba väljakul olles peab silmas pidama hooldustöid tegevaid töölisi, sest tavaliselt samal ajal, kui väljakul on mängijaid, teostatakse ka hooldustöid. Iga mängija peab teadma, et hooldustöid tegeva töötaja poole palli ei lööda. Selles suhtes on alati hooldajal eesõigus. Ka väljakuhooldajad näevad mängijaid ning ei tasuks karta, et nemad rikuvad mängu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing