Kõrghoonete piirkondades arendajad juba kohal

Gert D. Hankewitz 18. aprill 2006, 00:00

Tartu maantee ääres vanas tselluloositehases on 14korruselist maja püsti panemas Andres Koger oma ehitusfirmaga Koger ja Partnerid. Maja peaks selle aasta lõpupoole valmis saama, mis tähendab, et 86 meetrit kõrget maja hakati juba enne teemaplaneeringut ehitama. Kas linnajuhid lisasid Sossi piirkonna oma teemaplaneeringusse, et peagi valmiva maja kohta hiljem teravaid küsimusi ei esitataks? "Seal oli juba enne meid planeeritud 15korruselist maja, meie oma on aga 14korruseline," selgitas Koger.

Maja on siiski üks meeter kõrgem, kui lubatud. "Meil oli jah natuke kõrgem, sest seal läheb lennukoridor ja lubatud on 85 meetrit," ütles Koger vaikse naeruturtsatuse saatel, kuid lisas, et pea 150 korteriga maja kõrgus peaks juba linnaga kooskõlastatud olema. Maja ehitusmaksumus on 240 miljonit krooni.

Pärnut mnt 137/Saku tn 2 ja Kohila tänav 1 nurgale on Trend Capitali nimeline osaühing linnavalitsuse andmeil esitanud taotluse ehitusõiguse määramiseks. Firma juhtide sekka kuulub ka mõned aastad tagasi pankrotti läinud arvutifirma Pennu CT looja Alo Koop. "Ma ei ole firma omanik, olen juhatuse liige ja selle maatüki oleme liisinud Ühisliisingult," seletas Koop rahulikult. Firma omanike hulka kuuluvad äriregistri järgi transpordifirma Elstera juht Kalle Elster ja läbi erinevate firmade Meelis Kikajoon.

Kuigi linnavalitsuse andmeil taotletakse ka kuni 22korruselise elamu ehitamist, ei teadnud Koop veel rääkida, mis täpselt maalapile ehitatakse. "Kui kõrge tegelikult tuleb, on vara rääkida. See sõltub sellest, mida linn sinna teha lubab," sõnas ta ning lisas, et ei taha täpsemalt rääkida, kuna õhulosse võib ju ehitada ükskõik kui palju, aga see tekitab lihtsalt segadust. Koobi sõnul on selle krundiga väga kaua tegeletud ning varem ei teatud teemaplaneeringust midagi. Palju ehitusse investeeritakse, ei tahtnud Koop samuti öelda. "Niivõrd palju erinevaid agasid on veel," sõnas ta.

Kuigi Maakri piirkonna kui praeguse city vastu vastu tunneb huvi viis-kuus arendajat, on ehk kõige rohkem kõneainet tekitanud Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile kuuluva Vallikraavi Kinnisvara 35korruseline maja. "Jään praegu vastuse võlgu," ütles Tuulberg küsimuse peale, mis puudutas maja kõrgust, ning lisas, et maja tuleks ka kõrgem, kui linn poleks osa majast ära lõiganud (varem tahtis mees 40korruselist maja). "Kirikust (Eesti kõrgeim hoone Oleviste kirik - toim.) madalam," lisas ta. Üle 200 miljoni kroonise investeeringuga kerkiv maja peaks saama nii elu- kui ka ärimajaks. "Suurem osa elamu, natuke äri," täpsustas Tuulberg. Palju siiski kortereid tuleb, ei osanud ta aga öelda. "Projekteerimine on pikk protsess," põhjendas ta, miks kõike täpselt ei tea. Maja on aga ka pikalt projekteeritud. "Tõsi, aga meil on ka teisi projekte!"

"Sellest on veel vara rääkida," ütles osaühingu Utis MV Ehitus juhatuse liige ja üks omanikest Irina Moskvitšova, kes 3,2 ha suuruse maa-ala Tallinnalt kasutada sai. Väike ehitusfirma, kes on siiamaani enamasti korterelamuid ehitanud ja suurtele firmadele nagu Merko ja Skanska allhanget teinud, peaks Tondirabasse kaks 16korruselist maja ehitama. Ühte tuleb hotell, teise korterid. Planeeringusse on lisatud ka meelelahutuskeskus, mis jääb umbes kilomeetri kaugusele platsist, kuhu Infotar Tallink Cityt ehitama hakkab.

Palju Utise projekt maksma läheb, ei osanud Moskvitšova rääkida. Küsimusele, millal võiks tagasi helistada, et kava täpsustada, vastas Moskvitšova, et aasta pärast. "Mis te imestate, näiteks linnal võtab planeeringu koostamine viis aastat aega," sõnas ta.

Järve tänav 4, 6 ja 8 krundile kavandab Tiit Aava ja Peeter Puusepa ehitus- ja arendusfirma TTP ehitada kaks kuni 14korruselist elumaja. Firma kinnisvaraarenduse projektijuht Martin Laasma, kes pärast pikka ootamist ajakirjanikuga vestlema lasti, teatas, et praegu ei räägi ta sellest majast midagi. "Sest ei pea vajalikuks," põhjendas ta. Kuna asjad on Laasma sõnul lahtised, ei tahtnud ta omalt poolt linnavalitsusest teatatule midagi lisada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:55
Otsi:

Ava täpsem otsing