Raha voolab piirituseaktsiatesse

Lauri Matsulevit? 18. aprill 2006, 00:00

Rekordkõrgustesse kerkinud kütusehinnad kiirendavad uute energiaallikate kasutuselevõttu. Järgmise kolmekümne aasta jooksul neljakordistub nõudlus maisist, suhkrust ja sojaubadest tehtud kütuste järele. Selle aja jooksul kasvab nafta tarbimine ligi 60% võrra.

Uues kütuses näevad teenimisvõimalust investeerimisgurud, kellel on juba kogemused uutesse ja paljulubavatesse tehnoloogiatesse investeerimisel.

Microsofti juht ja asutaja Bill Gates kavatseb investeerida piiritusetööstusse 84 miljonit dollarit, kirjutas Bloomberg. Tema investeerimisfirma Cascade Investments plaanib sel kuul osta osaluse firmas Pacific Ethanol, mis on USA lääneranniku suurim maisist tehtud kütuselisandite tootja. Piiritusetootja aktsia on viimase kahe aastaga tõusnud 15 korda.

Sarnaselt Gatesiga on piiritusel põhinevate kütuste uurimisse panustanud ka maailma suuruselt neljanda serveritootja Sun Microsystemsi asutaja Vinod Khosla. "Etanoolil on tohutu turg," sõnas Khosla. "Arvan, et see suudab asendada suurema osa meie naftanõudlusest." Khosla kavatseb alternatiivenergiasse paigutada 40% oma kapitalist.

"Oleme lõpuks jõudnud sinna, kus tasub vaadata keskkonnasõbralikke alternatiivseid kütuseallikaid," ütles Bloombergile omanimelise riskifondi juht David Shaw. Fondijuht haldab 20 miljardi dollari eest varasid ning plaanib ise investeerida tuuleenergiafirmadesse.

Investorid on juba pikka aega otsinud edutult alternatiive kivisöele, naftale ja gaasile. Viimase 30 aasta jooksul on taastuvate energiaallikate uurimisele kulutatud 27,4 miljardit dollarit. Praegu annab taastuv energia 5,5% Rahvusvahelise Energeetikaagentuuri liikmesriikide energiatoodangust. 2,9% annavad põlevad saadused, nagu etanool, 0,6% tuleb tuule- ja 2% hüdroenergiast.

Sel aastal on naftabarrel maksnud keskmiselt 64 dollarit, mis on eelmise aastaga võrreldes 26% rohkem. Mida kõrgemale tõuseb nafta hind, seda tasuvamaks muutub alternatiivsete kütuste kasutuselevõtt.

Oma osa etanooli hinnatõusus on ka mais jõustuval seadusel, mille järgi tuleb suurendada etanooli kasutamist kütuselisandina.

Lisaks on USA valitsus teinud alternatiivkütuste tootjatele mitmeid maksusoodustusi. Eelmisel aastal tõusis etanooli hind USAs kaks korda, 2,44 dollarini gallon.

Bloombergi World Energy-Alternative Sources Index, kuhu kuulub 15 alternatiivenergiat tootvat firmat, on aasta algusest tõusnud 33%. Maailma suurima etanoolitootja Archer Daniels aktsia on sel aastal tõusnud 49%. Kansases paiknev MGP Ingredients, kelle poolaastakasum kolmekordistus, on aasta algusest tõusnud üle 90 protsendi.

USA president George Bush on öelnud, et etanoolist saab praktiline alternatiiv naftal põhinevatele kütustele kuue aasta jooksul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing