Ruhnu lambad osalevad geneetilises uuringus

18. aprill 2006, 13:44

Internetiportaal Saarlane kirjutab, et Ruhnu lambad osalevad geneetilises uuringus, kuna saare kaks lambakarja vastavad kõige enam maalamba tõutunnustele.

Maalamba ühingu eestvedaja Gilleke Kopamehe sõnul on võetud lammaste mõõdud, fotod ja villaproovid. Verest eristatud DNA-proove võrreldakse Soomes 30 Põhja-Euroopa põlise lamba tõuga.

Koostöös Soome tunnustatud lambageneetikutega eesotsas J. Kantaneniga (MTT Agrifood Research Finland) viiakse läbi põhjalik geneetiline analüüs, mille käigus selgitatakse mikrosatelliitmarkerite abil need maalambad Eestis, kes eristuvad tänapäeva kultuurtõu esindajatest.

Tartu Ülikooli zooloogia ja hüdrobioloogia instituudis tehakse veel mitmeid geneetilisi uuringuid, näiteks ka geneetiline analüüs Eestist arheoloogiliste kaevamiste käigus leitud vanadest lambaluudest, et selgitada tänapäeva ja muistsetel aegadel elanud lammaste geneetilisi sarnasusi ja erinevusi.

Projekti juhib Eestimaa Looduse Fond ja rahastab UNESCO.

Kuigi maalammas on n-ö vanim lammas Eestimaal, ei ole teda veel ametlikult tõuna tunnustatud. Maalambaid on leitud veel Saaremaal, Hiiumaal, Kihnus, Tõstamaal, Häädemeestel, Haanja- ja Setumaal.

Soomes on põlistele koduloomadele võimalik luua säilituskarju, ilma et neid ametlikult oleks tõuna tunnustatud. Säilitamist vajavad põliste koduloomade karjad võib Soomes võtta kaitse alla eksperthinnangu alusel, ilma tõuraamatuta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing