Euroopa kuu madalaim

Raivo Sormunen 19. aprill 2006, 00:00

Kallinev nafta (mis peaks muutma elamise kulukamaks ja firmade kasumlikkuse madalamaks) vedas eile Euroopa börsid viimase kuu madalaima tasemeni.

Languse eesotsas olid kütusehindade tõusust tugevalt sõltuvad nii lennufirmad kui ka autotootjad. Ettevõtete poole pealt on nõrkust külvamas Royal Philips Electronics NV, mis avaldas prognoositust nõrgemad kvartalitulemused.

"Kõrge nafta hind rõhub Euroopa turge. See tõstab märgatavalt ettevõtete sisemisi kulusid ja hakkab rõhuma kasumlikkust," ütles uudisteagentuurile Bloomberg Midas Capital Partners fondivalitseja Alan Borrows.

FactSet Research Systems andmeil kasvavad Euroopa turgu laiahaardeliselt kajastava Stoxx 600 indeksisse kuulutavate ettevõtete kasumid käesoleval aastal 6,8%. Veel aasta alguses oodati keskmiselt 8,6protsendist kasumite tõusu.

Möödunud aastal ulatus keskmine kasumikasv aga koguni 25 protsendini.

Lennuoperaatori Air France aktsia oli pärastlõunaks taandunud 2%, tasemeni 18,40 eurot. British Airways Plc oli hinnas kaotanud 1,6% ja odavlennufirma Ryanair Holdings Plc koguni 3%. Maailma suuruselt viienda autotootja DaimlerChrysler aktsia kukkus 1,3%.

Languses olid ka otseselt nafta hinnatõusuga mitteseotud sektorid, mida võib rõhuma hakata kütusehinna tõusuga kaasneda võiv majanduskasvu pidurdumine. Näiteks tehnoloogiasektor.

Odatust halvemad majandustulemused avaldanud Philipsi aktsia vajus 26,44 euroni, mis on 1,5% esmaspäevasest sulgemishinnast vähem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing