Eesti arstid ja teadlased saavad kandideerida 25 miljoni kroonisele uurimisrahale

Gert D. Hankewitz 19. aprill 2006, 12:03

Rahvusvaheline Roche´i Aneemiauuringute Fond annab Eesti arstidele ja teadlastele võimaluse kandideerida ligi 25 mln krooni suurusele toetusrahale.

„Uut valdkonda finantseeritakse, et uurida põhjalikumalt kehvveresuse vastaste ravimite toimet kaitsta erinevaid kudesid ja elundeid haigustest või traumadest tingitud kahjustuste eest. Tegemist on väga perspektiivse meditsiinivaldkonnaga,” selgitas Roche Eesti OÜ tootejuht Andra Indrikson.

Vere punaliblede arvu tõstva hormooni erütropoetiiniga (EPO) on Eestis seni ravitud peamiselt neeruhaigeid ja onkoloogilisi patsiente, kuid uuringud on näidanud, et EPO-st võib abi olla ka mitmete teiste haiguste puhul. Näiteks on EPO-l näidatud neerukudet, silmi ja südant kaitsvat toimet, lisas Andra Indrikson.

Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi lausus, et rahvusvahelise Roche´i Aneemiauuringute Fondi (Roche Foundation for Anaemia Reserch, RoFAR) näol on tegemist 2004. aastal ellu kutsutud Roche´ist sõltumatu rahvusvahelise teaduskomiteega fondiga, mille kaudu võimaldatakse rahastamist erinevatele aneemia ja aneemiaravi valdkonnas planeeritavatele või toimuvatele teaduslikele uuringutele.

Taotlusi võivad esitada arstid ja teadlased üle kogu maailma. Seni on toetatud 21 uurimiskeskust USA-s, Austrias, Saksamaal, Itaalias, Šveitsis ja Ühendkuningriikides. Toetusi on antud neuroloogia, kardioloogia ja onkoloogia valdkonna uurimistöödele.

Aprilli alguses kuulutas RoFAR välja uue konkursi 2,4 miljoni Šveitsi frangi suurusele uurimisrahale, mis antakse välja selle aasta lõpus. Huvilised leiavad täpsema info kandideerimistingimuste kohta fondi veebilehelt www.rofar.org.

Tervishoiugrupp Hoffmann – La Roche Ltd (www.roche.com) on üks maailma juhtivaid uuringutel põhinevaid tervishoiule orienteeritud ettevõtteid. Roche’i tooted on suunatud haiguste vältimisele, diagnoosimisele, monitooringule ning ravile. 2005. aastal oli ravimite osakonna käive 27,3 miljardit Šveitsi franki ja diagnostika osakonna käive 8,2 miljardit Šveitsi franki. Roche annab tööd umbes 70000 inimesele 150 riigis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing