Gazprom hoiatas ELi, et see ei sekkuks tema laienemisse Euroopas

20. aprill 2006, 11:05

Gazpromi tegevdirektor Aleksei Miller ütles, et ELil ei maksaks sekkuda riigimonopol Gazpromi plaanidesse laieneda Euroopas gaasi jaemüügiärisse.

„Juhin tähelepanu sellele, et katsed piirata Gazpromi tegevust Euroopa turul ning politiseerida gaasivarustuse küsimust, mis on puht majandusloomuga, ei saa anda häid tulemusi,” ütles ta ELi riikide suursaadikutele.

Gazprom, mis tänavu tarnib Euroopasse 151 miljardit kuupmeetrit gaasi, on viimasel ajal kohanud Euroopas vastuseisu, kui ta on soovinud osta gaasi jaemüügifirmasid. Viimane vahejuhtum oli Suurbritannias, kus Gazprom soovis üle võtta suurimat gaasimüügifirmat Centrica, kuid Briti kaubandus- ja tööstusminister Alan Johnson soovib selle tehingu blokeerimist ja vastava seadusemuudatuse tegemist.

Miller andis suursaadikutele mõista, et ehkki Gazprom peab end Euroopa energiajulgeoleku „tagajaks”, ei maksa Euroopal unustada, et Gazprom liigub kiiresti uutele turgudele, nagu Põhja-Ameerika ja Hiina.

Milleri esinemist ajalehes Moscow Times kommenteerinud MDM Banki peaanalüütik Kim Iskyan ütles, et Miller püüdis näidata, kelle käes globaalenergiamängus trumbid on. „Aga natuke naljakas on rääkida puht majandushuvidest, kui sa juhid suurt riiklikku firmat, millel on peale majandushuvide ka muid huve,” lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing