Intelil nelja aasta suurim kvartalikasumi kukkumine

20. aprill 2006, 09:57

Inteli esimese kvartali kasum kukkus 38 protsenti, mis on nelja aasta suurim kukkumine, vahendab Bloomberg.

Maailma suurim arvutiprotsessoritootja kaotas turuosa AMD-le.

Inteli kasum kukkus 2,18 mld dollarilt 1,35 mld dollarile ehk 0,35 dollarilt aktsia kohta 0,23 dollarile. Ettevõtte käive kahanes 5,2 protsenti, 8,94 mld dollarile. See oli ettevõttel esimene käibe vähenemine viimase 12 kvartali jooksul.

Kardetakse, et AMD võtab Intelilt tellimusi ära. Intel võib olla kaotamas juhtrolli tehnoloogia osas.

Kuigi ettevõtte tulemus ei vastanud mõnede analüütikute prognoosidele, polnud need nii halvad, kui analüütikud kartsid.

'Parim, mida selle kohta saab öelda, on see, et tegu polnud katastroofiga,' ütles Benham Green Capital Managementi fondijuht Mike Green. Tema juhtida on 100 mln dollari väärtuses investeeringuid. 75 protsenti fondi Inteli aktsiatest müünud pärast detsembrit ja nüüd plaanib ta müüa ära ka järelejäänud Inteli aktsiad.

Inteli aktsia hind tõusis 0,88 protsenti, 19,56 dollarile. Pärast tavapärast börsil kauplemist tõusis aktsia hind 1,23 protsenti, 19,80 dollarile.

Intel ei saanud neljandas kvartalis oma prognooside täitmisega hakkama. Kuu aja eest teatas ettevõte, et ei saa hakkama esimese kvartali prognoosidega.

23 analüütikut soovitasid aktsiat osta, 26 hoida ja kolm müüa.

Neljandas kvartalis kukkus Inteli turuosa arvutikiipide osas esmakordselt enam kui nelja aasta jooksul alla 80 protsenti taseme.

Ettevõtte finantsdirektor Andy Bryant ütles, et ettevõtte kavatseb sel aastal hoida kokku miljard dollarit ja võib kaotada töökohti. Samuti vähendas Intel uute tehaste ja varustuse ostmise eelarvet selleks aastaks 6,9 mld dollarilt 6,65 mld dollarile. Uurimis- ja arenduseelarvet kärbiti 400 mln dollari võrra 6,1 mld dollarile.

Bryant ütles analüütikute ees esinedes, et esimeses kvartalis kandis ettevõte maha laovarude väärtust vähem kui 100 mln dollari väärtuses. Inteli kundedel on oma ladudes liiga palju Inteli toodangut ning nad on vähendanud tellimusi.

Käimasolevaks kvartalis peaks Inteli prognoosi kohaselt käive vähenema 8-8,6 mld dollarile. Analüütikud ootasid käibeks 8,85 mld dollarit. Aasta tagasi kasvas käive 15 protsenti, 9,23 mld dollarile.

Intel prognoosis selleks aastaks esmakordselt viie aasta jooksul käibe langust. Inteli käive peaks sel aastal langema mulluselt 38,8 mld dollarilt kolm protsenti, kuigi esialgselt ootas Inteli käibe üheksaprotsendist kasvu. Niigi juba pessimistlikud analüütikud ootasid käibe 2,1 protsendist langust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing