Apple ületas taas turu ootusi

Lauri Matsulevit? 21. aprill 2006, 00:00

Maci arvuteid ja iPodi digipleiereid tootev Apple teenis majandusaasta teises kvartalis 410 miljonit dollarit kasumit. Kasum aktsia kohta tuli 47 senti, analüütikud olid prognoosinud 43 senti. Eile turu avanedes tõusis aktsia üle 5 protsendi. Jooksva kvartali kasumiks prognoosib Apple 0,39-0,43 dollarit aktsia kohta.

Konsultatsioonifirma Booz Allen Hamiltoni analüütik Barry Jaruselski ütles Bloombergile, et Apple'il õnnestus hoida Macide müük eelmise aastaga samal tasemel ja seda isegi ilma hindu alandamata kasvatada. Samal ajal viidi läbi muudatused arvutite komponentides ning IBMi protsessorid asendati Inteli kiipidega.

iPodi digipleierite müük kasvas möödunud aasta 5,3 miljonilt ühikult 8,5 miljonile. Analüütikud, kes ootasid müüdud pleierite arvuks 9 miljonit, näevad siin ohusignaale. "Leian, et see number on kõhn," ütles Stephen Coleman Daedalus Capitalist. Esimeses kvartalis, kuhu langesid ka jõulud, müüdi 14 miljonit iPodi. Colemani hinnangul hakkab Apple'i pleieriäri küllastuspunktini jõudma.

Firma juht Steve Jobs on siiski optimistlik. "Kui aus olla, siis pole keegi veel müünud kvartalis 8,5 miljonit muusikapleierit," ütles Jobs.

Maci arvuteid müüdi 1,1 miljonit. "See oli suur kergendus," kommenteeris tulemusi Thrivent Financiali fondijuht James Grossman, kelle hallatavas 65 miljardi dollarilises portfellis leidub ka Apple'i aktsiaid. "Tulemus oli pisut parem, kui oodati."

Grossmani tähelepanu oli eelkõige Macide müügil. "Nad on teinud tubli töö, müües 1,1 miljonit arvutit."

Investeerimispanga Bear Stearns&Co analüütik Andrew Neff ootab, et müük võib selles kvartalis hüppeliselt kasvada, kuna turule tuleb uus video-iPod. Neffi peetakse üheks täpsemaks arvutifirmasid katvaks analüütikuks.

Ka peaks kasvama Apple'i 4protsendine osakaal arvutiturul, sest aprilli algusest on Maci kasutajatel võimalik paigaldada oma arvutitesse Windowsi tarkvara.

"Tulemustega oleme rahul," rääkis Apple'i finantsjuht Peter Oppenheimer. Ta lisas, et tegemist on firma ajaloo suuruselt teise kvartalikäibega.

Siiski hoiatas Oppenheimer, et jooksvas kvartalis võib arvutite müük väheneda. Finantsjuhi sõnul lükatakse Macide ostu edasi, kuni turule jõuavad uued Inteli kiipidega mudelid. Osal mudelitel on juba Inteli protsessorid peal, kuid firma juht Jobs on lubanud, et üleminek lõpeb selle aasta lõpus.

Samuti võivad jooksvas kvartalis langeda müügihinnad. Eelmises kvartalis oli iPodi keskmine hind 201 dollarit (2546 kr) ja Maci hind 1414 dollarit (17 950 kr). Praegu on langetatud hindu mudelitel iPod Nano ja Shuffle.

Bloombergi andmetel soovitab Apple'i aktsiat osta 18 analüütikut. 10 soovitavad hoida ja mitte keegi müüa. Keskmine hinnasiht on 92,42 dollarit. Aastaga on aktsia hind tõusnud 85 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing