Gazprom hoiatas Euroopa Liitu

ÄP 21. aprill 2006, 00:00

"Juhin tähelepanu sellele, et katsed piirata Gazpromi tegevust Euroopa turul ning politiseerida gaasivarustuse küsimust, mis on puhtalt majandusliku loomuga, ei saa anda häid tulemusi," ütles ta ELi riikide suursaadikutele.

Gazprom, mis tänavu tarnib Euroopasse 151 miljardit kuupmeetrit gaasi, on viimasel ajal kohanud Euroopas vastuseisu, kui ta on soovinud osta gaasi jaemüügifirmasid.

Viimane vahejuhtum oli Suurbritannias, kus Gazprom soovis üle võtta suurimat gaasimüügifirmat Centrica, kuid Briti kaubandus- ja tööstusminister Alan Johnson taotleb selle tehingu blokeerimist ja vastava seadusemuudatuse tegemist.

Miller andis suursaadikutele mõista, et ehkki Gazprom peab end Euroopa energiajulgeoleku "tagajaks", ei maksa Euroopal unustada, et Gazprom liigub kiiresti uutele turgudele Põhja-Ameerikasse ja Hiinasse.

Milleri esinemist ajalehes Moscow Times kommenteerinud MDM Banki peaanalüütik Kim Iskyan ütles, et Miller püüdis näidata, kelle käes globaalenergiamängus trumbid on. "Aga natuke naljakas on rääkida puhtalt majandushuvidest, kui sa juhid suurt riiklikku firmat, millel on peale majandushuvide ka muid huve," lisas ta.

Gazpromi avaldus, et ta võib leida uusi kliente väljaspool vana maailma, annab alust Euroopa Komisjoni murele euroliidu energiasõltuvuse pärast, kirjutas ETV24. "Avaldus kinnitab meie muret Euroopa energiatarne sõltuvuse pärast välismaast ja annab aluse mitmekesistada energiaimpordi päritolu ja tarnemarsruute," ütles komisjoni lätlasest energiavoliniku Andris Piebalgsi esindaja.

Veerand ELi gaasiimpordist tuleb Venemaalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing