Tartu hakkab elektrit tootma

Väinu Rozental 21. aprill 2006, 00:00

"Nüüd võib juba öelda, et fooris on süttinud roheline tuli," kommenteeris ASi Fortum Tartu nõukogu liige ja osanik Tiit Veeber selle nädala alguses toimunud kohtumist kaasosaniku Fortumi juhtidega. "Paigas on tärminid, mille kohaselt läheb koostootmisjaama sisuline ehitustöö lahti 1. oktoobril ning kaks aastat hiljem on jaam valmis." Veeber rõhutas, et Fortum Tartu on kohalikul kütusel põhineva koostootmisjaama ettevalmistusega tegelenud üle kolme aasta.

Veeberi andmeil jääb projekti maksumus 800-900 miljoni krooni vahele, millest ligi pool kulub ainuüksi katla ostmiseks. Võrdluseks, praegusesse Anne katlamajja on tosina aasta jooksul investeeritud kokku ligi sada miljonit krooni. "Kui me poleks otsustanud koostootmisjaama kasuks, oleksime pidanud tegema suuri investeeringuid soojatootmise kateldesse nii ehk naa, sest olemasolevate katelde võimsus on otsakorral," rääkis Veeber.

Veeberi kinnitusel pole rahastamisega probleeme. "Pangad on veendunud projekti sisukuses," lausus Veeber ja lisas, et rahastajate konsortsiumi veab Eestis tegutsev pank.

Koostootmisjaama toodetud elektrienergia ostab ära AS Eesti Energia.

Eesti Energia tehnikadirektori Lembit Vali sõnul toetavad nad koostootmisjaamade rajamist igati. "Näiteks osalesime Fortum Tartu jaama esialgsetes tasuvusuuringutes," täpsustas Vali. Planeeritud 23megavatine võimsus on Vali sõnul Tartu linna jaoks optimaalne ning sobib hästi piirkonna elektrivarustuse täiendamiseks.

Veeberi sõnul suureneb kohaliku kütuse ehk turba ja puiduhakke osa uue koostootmisjaama käivitudes praeguselt 70 protsendilt 90-95 protsendile.

"Mida vähem me sõltume gaasist, seda enam suudame hoida soojusenergia hinda stabiilsena," ütles Veeber.

Täna maksavad tartlased Eestis kõige vähem soojusenergia eest - 394 krooni MWh eest pluss 5% käibemaksu.

Kui Fortumi juhid pakkusid koostootmisjaama valmimise tähtajaks 1. oktoobri 2008, tegi koosolekul viibinud Veeber tagasihoidliku ettepaneku lükata see tärmin viie päeva võrra edasi. Soomlased kehitasid esialgu õlgu, kuni taipasid - no muidugi, nende äripartner saab 6. oktoobril 60aastaseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing