Veefirma kasum oli petlik

Raivo Sormunen 24. aprill 2006, 00:00

Möödunud reedel esimese kvartali tulemused avaldanud Tallinna Vee aktsia lõpetas börsipäeva 14,6 eurol (228,44 kroonil) ehk 1,3% plussis. Viimati liikus veefirma aktsia kõrgemal möödunud aasta oktoobris. Sellest ajast on pärit ka väärtpaberi kõigi aega kõrgeim sulgemishind 15 eurot (234,70 krooni).

Esmapilgul olid Tallinna Vee tulemused väga head. Võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, näidati 12,4protsendist käibe- ja koguni 122% kasumikasvu! Tegelikult pole need numbrid aga omavahel võrreldavad.

Firma põhitegevustulud ehk veemüük ja reoveeteenuse käive kasvas 9,3% võrra. Kasv seega peaaegu võrdne vee- ja kanalisatsioonitariifide selle aasta alguse hinnatõusuga, mis oli 9,6%. Käivet aitas paisutada põhitegevusega seotud muud tulud (liitumised ja sadeveetorustike ehitus), mille maht tõusis 67% ja ulatus 28,8 miljoni kroonini. Paraku on antud tululiik kõikuv.

Näiliselt tugev kasumikasv tuli aga sellest, et 2005. aastal võeti enne börsile tulekut firmast dividendid välja juba esimeses kvartalis, makstes selle pealt ka 35,4 miljonit krooni tulumaksu. Sel aastal jääb dividendide maksmine ja tulumaksu tasumine tõenäoliselt teise kvartalisse. Lisaks kasvasid muud äritulud/kulud võrreldes aastatagusega 12,2 miljonilt 25,3 miljoni kroonini. Ettevõtte sõnul on antud real kajastatud peamiselt kinnisvara müügist saadud tulusid. Kui möödunud aasta kasumit korrigeerida tulumaksuga ja muud äritulud/kulud kasumist maha võtta, ulatuks veefirma esimese kvartali kasumikasv 6 protsendini.

Nii et suurt aktsiahinna tõusu jätkumist ei tohiks olla.

Eesti Telekomi aktsia jätkas reedel kolmandat järjestikust päeva kiiret tõusu, jõudes päeva lõpuks 8,34 euroni (130,49 kroonini) ehk kõrgeima tasemeni pärast möödunud aasta märtsi. Kolmapäevast reedeni kosus väärtpaber koguni 4,9%. Oma kuue aasta tagusest rekordtasemest (156 krooni) on aktsia veel juppjagu maas. Samas on ettevõte maksnud vahepeal kokku 37 krooni aktsia kohta dividende.

Telekomifirma hinnaralli põhjus võib olla hea dividend.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing