Börsikommentaar: Tallinna börs on stagnatsioonis

24. aprill 2006, 09:52

Tallinna Vee juht B. Gallienne võrdleb tänases Äripäevas ettevõtte aktsia hinda kogu turuga ning rõõmustab, et esimese kvartali jooksul on neil hästi läinud.

Tõsi ta on, Tallinna börs on seisnud sisuliselt paigal juba üle poole aasta. Äripäeva indeks on võrreldes möödunud aasta 4. oktoobriga, mil meie börsi kümnest juhtivaktsiast koosnev indeks kerkis ajaloo kõrgeimale tasemele 1991,55 punktini, nelja protsendi võrra madalam. Balti riikide aktsiaturgu kajastava B30 indeks on selle ajaga langenud koguni pea üheksa protsenti.

Bob Galliennel on seda enam põhjust rõõmustada, sest Tallinna börs on suutnud sedagi taset hoida suures osas just tänu ASi Tallinna Vesi aktsiale. Tõsi, aktsia hind on mõne krooni võrra langenud, aga see langus on tühine võrreldes näiteks Merko Ehituse aktsia odavnemise 11 protsendi, Tallinna Kaubamaja aktsia odavnemise viiendiku võrra või Harju Elektri aktsia hinnalangus 12 protsenti.

Tõsi, möödunud aasta superstaari, Baltika aktsia hind on ka viimase poole aasta jooksul kahekordistunud, kuid selle aktsia osakaal Äripäeva indeksis võrreldes eelpoolnimetatutega on kordades väiksem.

Eesti ülikiire majanduskasvu taustal on aktsiaturu käekäik oodatust kehvem. Ning järgnevad kuudel aktsiate hinnarallit paistmas ei ole. Enamikel ettevõtetel on ees dividendiõiguslike aktsionäride nimekirja fikseerimine ning päev pärast seda aktsia hind dividendimäära võrra langeb. Mõne aktsia puhul võib taoline tehniline hinnalangus olla päris kopsakas. Näiteks Eesti Telekomi aktsia hind, mis on viimastel kuudel samuti liikunud päris kenasti, kukuks pärast dividendiõiguslike aktsiate fikseerimist tänase seisuga seitse protsenti. Analoogiline tehniline langus, ehkki väiksemal määral, on ees enamikul Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing