Eesti Energia kasum hüppas üles

Gert D. Hankewitz 25. aprill 2006, 00:00

"Senine visioon, et tahame olla Baltimaade suurim energiafirma, on täitunud," sõnas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive eile uhkelt ettevõtte majandustulemusi tutvustades. Kuigi Liive jäi 217 protsenti kasvanud kasumi ning eelmise aasta 8,3 miljardi kroonise käibega rahule, ütles ta, et Euroopa turul on nad ikkagi väikesed tegijad.

Eesti Energia finantsjuhi Margus Kaasiku sõnul tuli eelmise aasta kasumi kasv 2,1 miljardi kroonini põhiliselt koduturult, sest enamik toodetavast energiast müüakse siin. "Uus klient on Leedu. Hetkel, kui nad ainsale allesjäänud reaktorile remonti teevad, oleme meie need, kes saavad neile elektrit müüa," sõnas ta ning lisas, et kasvas ka eksport Lätti. 1,1 miljardit krooni kasumist andis kvootide müük.

Eelmise aasta järsk hinnatõus andis Kaasiku sõnul kasumist täpselt 280 miljonit krooni. Ta lisas, et kuigi hinnad tõusid eelmisel aastal 6 protsenti, on Eesti kodutarbijale elektri hind ikkagi üks Euroopa Liidu madalamaid. "Meist odavamalt tarbib Malta ja mõnevõrra väiksem on ka Läti hind," sõnas ta.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul tuleb järgnev aasta eelmisest veidi pingelisem, arvestades seda, et liigutakse avatud turu suunas, mistõttu lisandub teisi energiapakkujaid. "Olukord, kus oleme monopoolne pakkuja, ei kesta igavesti," sõnas ta. Kui palju kliente ettevõte kaotada kardab, ei osanud Liive öelda. "Me ei karda avatud turgu, vastupidi, näeme selles Eesti Energia jaoks suurt võimalust," lisas ta.

Mis puudutab Eesti-Soome merekaablit Estlink, mille ehitust alustati eelmisel aastal, siis energiamüüki Soome alustatakse Liive sõnul selle kaudu järgmisel aastal. Võimatu pole ka mõne kohaliku huvitava ettevõtte ost, märkis Liive.

"Kümne aasta pärast võiksime olla oluliselt suurema klientide arvuga," ütles Liive ja täpsustas, et kliente võiks siis olla ligikaudu kaks miljonit.

Järgmisel majandusaastal kavatseb Eesti Energia parandada oluliselt elektrivõrkude töökindlust, millega Liive enda sõnul eelmisel aastal rahul ei olnud. Kokku plaanib energiatootja investeerida 2,6 miljardit krooni, millest suurem osa läheb Narva Elektrijaamades uue tuhaärastussüsteemi ehitamiseks.

Eesti Energia nõukogu liikme reformierakondlase Meelis Atoneni sõnul ei ole tema meelest enne 2008. aastat vajadust elektri hinda uuesti tõsta.

"Kui erakorralisi asju ei tule, siis ei näe põhjust, miks enne 2008. aastat peaks elektri hinda tõstma," sõnas Atonen ning lisas, et tänastes tingimustes näib, et hind on loogilisel tasemel.

Eesti Energia tulemuste kohta sõnas ta, et ei loe firma käibeks 2,1 miljardit, sest enamik tuli kvootide müügist, mis ei ole firma igapäevane majandustegevus. Sellele vaatamata jäi ta tulemustega rahule, sest see on "suurim, mis viimastel aastatel olnud". Samas märkis ta, et Eesti Energiat ootab ees pingeline aeg, sest palju on vaja investeerida. "Firma on võtnud ülesandeks kvaliteedi parandamise, et oleks vähem elektrikatkestusi," ütles Atonen.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing