Korterid tulvavad Tallinnas müüki

Anne Oja 25. aprill 2006, 00:00

"Kui eelmise aasta lõpus tuli kuuga müüki kümmekond korterit, siis praegu tuleb kümmekond korterit nädalas," rääkis Eri Kinnisvara tegevjuht Mart Saa.

Äripäeva küsitletud maaklerid tunnistasid, et kui eelmise aasta lõpus osteti kõik ära, sõltumata hinnast, siis nüüd võtab korteri müük Lasnamäel, Mustamäel või Õismäel aega kaks-kolm kuud või rohkem.

"Müüki on tulnud palju üürikortereid. Kellel on vaja ikka müüa, need lasevad hindu alla," lisas Saa. Esialgu käib hinnaga mängimine 50 000 krooni piires.

Reelika Tammemäe OÜst CityKinnisvara Ekspert müüb kortereid Mustamäel, Õismäel, Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas. Tema sõnul on viimastel kuudel müüki tulnud väga palju kortereid, kust pere kolib oma majja.

"Viimasel ajal oleme olnud hädas Mustamäe kolmetoalistega," rääkis Tammemäe. Samal ajal toppab müük ka muudes linnaosades. "Inimesed on natuke kinni eelmise aasta lõpu hinnas. Kui korterit on veebis juba 300 korda vaadatud, kuid ühtegi telefonikõnet pole tulnud, tuleb hinda alla lasta."

Sageli surub vana korteri müüki tagant see, et uuem ja parem elamispind ootab väljalunastamist. "Neil on omad ajad, kel kaks, kel kolm ja kel neli kuud. Mõnel on müügiga aega pool aastat ja siis hakatakse hinda langetama," lausus Raid & Ko elamispindade maakler Mati Palmet. Ta korraldab praegu 14 korteri müüki Lasnamäel.

Palmeti sõnul aitab mõnel juhul 50 000- ja mõnel 150 000-kroonisest hinna alandamisest, et ostja vedu võtaks.

Kui korter on juba kaks nädalat ostjate tähelepanuta müügis olnud, soovitab CityKinnisvara Ekspert hinda alla lasta. Mõned omanikud soostuvad kohe kuni 100 000-kroonise langusega, sest pelgavad naabrusse kerkivate uute kortermajade valmimist.

"Me pole mingid spekulandid ega selgeltnägijad, et oskaks kohe õiget hinda öelda," lisas Tammemäe. "Müstiline lugu on nende hindadega, arutasime täna kontoris. Igal hommikul pead vaatama, mida uut on müüki tulnud ja ega hindu pole alla lastud."

Kaks-kolm maaklerit on meie korterit vaatamas ja pildistamas käinud, kuid ühtki ostuhuvilist pole helistanud, rääkis Tallinnas korterit müüv pereema Aiki.

Aiki pere kolmetoaline kodu Lasnamäel maksab 1 350 000 krooni. Korteril on üldpinda 65 ruutmeetrit. Hinna kohta on maaklerid senini öelnud, et see peaks müügiks sobima, iseäranis, kui ostja saab kaasa ka kogu mööbli.

Aiki ja tema mees müüvad korterit esimest korda elus. Aprillis panid nad müügikuulutuse ajalehte Kuldne Börs. "Otsustasime osta maja, sest lapsed kasvavad," põhjendas Aiki. Hinna alandamise plaani esialgu pole. "Meil müügiga aega on, sest maja saab valmis alles detsembriks."

Hansapanga laenuspetsialisti Kersti Arro sõnul on eluasemelaenude väljastamine aprillis kasvanud vähem kui varasematel aastatel.

"Müügiaktiivsust vaadates: varem on võrreldes märtsiga (laenude - toim.) müügitempo aprillis pisut rohkem kasvanud kui praegu. Märtsi müük oli aga väga korralik," kirjutas Arro e-kirjas. "Tunnetuslikult: et laenuvõtmine oleks majade poole kaldu, seda ma ei ütleks."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing