Tallinna börsil valitseb stagnatsioon

Tõnis Oja 25. aprill 2006, 00:00

ASi Tallinna Vesi juht Bob Gallienne võrdleb eilses Äripäevas ettevõtte aktsia hinda Eesti ning Balti turuga ning rõõmustab, et I kvartali jooksul on neil päris hästi läinud.

Tõsi ta on, Tallinna börs on seisnud sisuliselt paigal juba üle poole aasta. Äripäeva indeks on võrreldes möödunud aasta 4. oktoobriga, mil meie börsi kümnest juhtivaktsiast koosnev indeks kerkis ajaloo kõrgeimale tasemele 1991,55 punktini, nelja protsendi võrra madalam. Balti riikide aktsiaturgu kajastava B30 indeks on selle ajaga langenud koguni pea üheksa protsenti. Bob Gallienne'il on seda enam põhjust rõõmustada, sest Tallinna börs on suutnud sedagi taset hoida suures osas just tänu ASi Tallinna Vesi aktsiale. Tõsi, aktsia hind on mõne krooni võrra langenud, aga see langus on tühine, võrreldes näiteks Merko Ehituse aktsia odavnemisega 11 protsenti, Tallinna Kaubamaja aktsia odavnemisega viiendiku võrra või Harju Elektri aktsia hinnalangusega 12 protsenti. Tõsi, möödunud aasta superstaari, Baltika aktsia hind on ka viimase poole aasta jooksul kahekordistunud, kuid selle aktsia osakaal indeksis on eelpoolnimetatutega võrreldes mitu korda väiksem.

Eesti ülikiire majanduskasvu taustal on aktsiaturu käekäik oodatust kehvem. Ning järgnevad kuudel aktsiate hinnarallit tulemas ei paista. Enamikul ettevõtetel on ees dividendiõiguslike aktsionäride nimekirja fikseerimine ning päev pärast seda langeb aktsia hind dividendimäära võrra. Mõne aktsia puhul võib taoline tehniline hinnalangus olla päris kopsakas. Näiteks Eesti Telekomi aktsia hind, mis on viimastel kuudel samuti liikunud päris kenasti, kukuks pärast dividendiõiguslike aktsiate fikseerimist tänasest seisust seitse protsenti. Analoogiline tehniline langus, ehkki väiksemal määral, on ees enamikul börsiettevõtetest.

Börsil oli eile tegevus kaunis vilgas, üle mln krooni suuruse päevakäibe said kirja kuus väärtpaberit, neist suurim oli 21 mln krooniga Baltika. Nii suur käive oli aktsial viimati jaanuaris, kui selle hind kerkis 0,69 protsenti. Ilmselt ootavad investorid täna I kvartali majandustulemusi avaldatavalt rõivatootjalt häid tulemusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing