Suurfirmade aktsiate populaarsus võib hakata tõusma

25. aprill 2006, 14:06

Prudential Equity grupi analüütik arvab, et suurfirmade aktsiate populaarsus võib tõusta, kui investorid mõistavad palju nad väikefirmade eest maksavad.

„Olukord on täpselt nagu tehnoloogiamulli ajal, ettevõtte väärtus pole niikaua tähtis kui see muutub oluliseks,” ütles Steve DeSanctis ajalehele USA Today.

Kui USA väikefirmade aktsiaid jälgiv Russell 2000 on sel aastal tõusnud 15% ja lööb muudkui ajaloo kõrgemaid tasemeid, samas kui laiahaardeliselt Ühendriikide suurfirmade aktsiaid jälgiv Standard Poor"s 500 indeks on käesoleval aastal kosunud kõigest 5% ja jääb 14% maha oma kuue aasta tagusest tipptasemest.

„Viisteist järjestikust USA keskpanga intressitõstet jahutab lõpuks majanduse maha,” arvab Bank of America analüütik Tom McManus. Kui see nii juhtub, siis hakkavad investorid otsima turvalisust madala hinnatasemega, suuremaid dividende ja stabiilset kasumit teenivatest suurfirmadest. „Aeglustava majanduskasvu tingimustes on suurfirmad märksa atraktiivsemad.”

Kui turg muutub kõikuvaks otsivad investorid stabiilsust, lisas McManus.
Investorid hindavad väikefirmade aktsiaid 12 kuu kasumiprognooside põhjal 19ni küündiva P/E (hinna/tulu) suhtega, samas kui 200 suurima firma vastav suhtarv on 15, märgib DeSanctis.
Investorid võivad aru saada, kui palju nad väikefirma aktsiate eest maksavad alles siis kui nähakse, et prognoosid on olnud liialt agressiivsed.

Erik Ogard Russellist aga arvab, et kriitika väikefirmade kohta on ülepaisutatud. Ehkki väikefirmade aktsiatel on hiljuti hästi läinud on nad pakkuvad praktiliselt sarnast tootlust alates 1995. aastast. Ta lisas, et väikefirmade aktsiad on ajalooliselt ületanud suurfirmade omi ja tihti liikunud hästi ka kuus või koguni kaksteist kuud pärast keskpanga intresside tõstmise tsükli lõppu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing